Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης


Ψηφίστηκε χθες το βράδυ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης οχημάτων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης τόνισε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο επιφέρει σειρά από τομές στο σύστημα δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων:

α) στην πραγματοποίηση των ειδικών δοκιμασιών εξέτασης (πορεία) χωρίς την παρουσία του εξεταστή μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα για την αποτροπή συναλλαγής,

β) στη δυνατότητα διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής (ηλεκτρονικές κάμερες) στα οχήματα,



γ) στη διαμόρφωση συστήματος εποπτείας και ελέγχου των εκπαιδευτών που διενεργούν τις θεωρητικές εξετάσεις,

δ) στη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων χώρων ή πιστών για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών και

ε) στη θέσπιση δυνατότητας σε υποψήφιους οδηγούς στην ηλικία των 17 ετών να οδηγούν οχήματα με συνοδό.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τομές του νομοσχεδίου, τις κάμερες και τα μικρόφωνα εντός αιθουσών εξέτασης και οχημάτων, όπως και την ηλεκτρονική κλήρωση με την οποία καθορίζεται το ζευγάρι εξεταζόμενου και εξεταστή, τις πειθαρχικές ποινές και τα πρόστιμα που φθάνουν ως και τις 6.000 ευρώ για εξεταστές και σχολές οδηγών καθώς και ότι θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17άρηδες.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα οπότε και θα εφαρμοστεί κι έτσι «θα μπει τέλος στο πλυντήριο αδειών οδήγησης».

(ΠΕ 21/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!