Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών από τις τράπεζες


Στον «πάγο» βάζουν οι τράπεζες έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών δανειοληπτών που θα πληρούν τα κριτήρια που θα προβλέπει το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες προχώρησαν σε ένα άτυπο μορατόριουμ, το οποίο έχει σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά, με το αιτιολογικό ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν θα είναι έτοιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τρέξει τις νέες ρυθμίσεις.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ένα απόθεμα 31.049 πλειστηριασμών έως χθες, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019, τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.



Ταυτόχρονα όμως διευκολύνει και την κυβέρνηση να παίξει το επικοινωνιακό της παιχνίδι και να μη χρεωθεί η ίδια, ενόψει και των εκλογών, το κόστος των πρώτων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη που ετοιμάζει.

Αν και η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τις τράπεζες, όλα δείχνουν ότι με δυσκολία το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, καθώς υπάρχουν ακόμα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή και οι θεσμοί διαφωνούν σε βασικά σημεία της πρότασης και ζητούν αλλαγές.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί διαφωνούν τόσο αναφορικά με τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να καλύπτεται στα 250.000 ευρώ, ενώ και η είσοδος στις ρυθμίσεις των εμπόρων και των επιχειρηματιών που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αποτελεί αγκάθι στη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες συνεχίζουν να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το τι θα γίνει με τις παλαιές αιτήσεις του νόμου Κατσέλη και πώς αυτές θα εξεταστούν, αλλά και με το πότε το Δημόσιο θα πληρώνει το κομμάτι της δόσης που θα χρηματοδοτεί.

Πηγή: CNN Greece (ΠΕ 21/2/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!