ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 * Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί από 24% στο 13% * Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * ΟΔΔΗΧ: 1,3 δισ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,25% * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

7/2/19

Πώς να προλάβετε τη δέσμευση του τραπεζικού σας λογαριασμού από την Εφορία


Αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας βρίσκονται οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν, μέσω κατασχέσεων, συντάξεις, μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, επιδοτήσεις, λοιπά εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι οφειλέτες μπορούν να ανακόψουν τις κατασχέσεις για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει να είναι γνώστες των δικαιωμάτων τους, που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία και την διαδικασία πριν γίνει η κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το Δημόσιο αρχικά στέλνει στους πολίτες ατομική ειδοποίηση οφειλών, με την οποία καλείται ο οφειλέτης να ρυθμίσει την οφειλή του. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), η ατομική ειδοποίηση οφειλών αποτελεί έγκυρο τίτλο εκτελεστό, και σηματοδοτεί την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της οφειλής, δηλαδή της κατάσχεσης κινητών, της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, των εσόδων εις χείρας τρίτου ή και του πλειστηριασμού ακινήτου.Εφόσον ο πολίτης αδρανήσει τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, του ΚΕΑΟ και των λοιπών υπηρεσιών του Δημοσίου στέλνουν στις τράπεζες ηλεκτρονικό κατασχετήριο του τραπεζικού λογαριασμού. Εν συνεχεία οι τράπεζες προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια δεσμεύουν τις καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

Ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί κατά της ατομικής ειδοποίησης και της επικείμενης αναγκαστικής εκτέλεσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα δραστηριοποιηθεί άμεσα καθότι οι προθεσμίες έχουν συντμηθεί.

Κατά της ατομικής ειδοποίησης ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της ανακοπής. Με την ανακοπή προσβάλλεται ο τίτλος της αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή η ατομική ειδοποίηση. Ταυτόχρονα ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση αναστολής, η οποία αν γίνει δεκτή, διακόπτει την αναγκαστική εκτέλεση έως ότου εκδοθεί η απόφαση της ανακοπής.

Πέραν της δικαστικής οδού η οποία κρίνεται αναγκαία ειδικά σε περιπτώσεις που η αναζήτηση της οφειλής είναι παράνομη και καταχρηστική, τονίζεται ότι οι πολίτες για να μπορέσουν να προστατευθούν από το ενδεχόμενο να δεσμευτούν όλα τα χρήματα που έχουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Κατερίνα Φραγκάκη - Πηγή: fpress.gr (ΠΕ 7/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!