ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

26/2/19

ΟΠΕΚΑ: Επίδομα και στους ανασφάλιστους υπερήλικες που χρωστούν στον ΕΦΚΑ


Δίχτυ προστασίας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες 67 ετών και άνω, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν σύνταξη παρέχει ο ΟΠΕΚΑ με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Με πρόσφατη ρύθμιση, το επίδομα δικαιούνται και οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίοι λόγω της οφειλής τους παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» και στερούνταν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Η οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές θεωρείται έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη και κατά συνέπεια επιτρέπει την καταβολή του επιδόματος. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι πληρούν σωρευτικά τις κοινές για όλους προϋποθέσεις:  • Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
  • Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων των 360 ευρώ.
  • Διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό)
  • Έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ.

Ειδικότερα προβλέπεται πλήρες ποσό επιδόματος 360€ σε όσους έχουν 35ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα, το οποίο θα αυξάνεται από το 2022 με ρήτρα ανάπτυξης, ακολουθώντας την αύξηση του ΑΕΠ και τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το επίδομα απονέμεται με εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.

(ΤΡ 26/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!