Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών για την α' κατοικία - Με διάρκεια ενός έτους ο νέος νόμος "Κατσέλη"


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η σύσκεψη για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία.

Στη σύσκεψη, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και οι θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με ζητούμενο να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕΤ και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και συζητήθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι δανειολήπτες με εκκρεμείς αιτήσεις θα μπορούν να παραιτηθούν από τον νόμο Κατσέλη για να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Τα βήματα της διαδικασίας που θα ακολουθηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπουν κούρεμα της οφειλής στη βάση της αξίας του ακινήτου τους με το ύψος του δανείου τους (η σχέση διαμορφώνεται στο 120% με το ύψος του δανείου να είναι υψηλότερο της αξίας του ακινήτου), προκειμένου να ακολουθήσει ρύθμιση της υπολειπόμενης οφειλής με επιμήκυνση έως 25 χρόνια και επιτόκιο Euribor τριμήνου συν 2%. Η τελική δόση που θα διαμορφώνεται θα λαμβάνει επιδότηση αναλόγως των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του δανειολήπτη. Διευκρινίζεται ότι η επιδότηση δεν θα είναι ενιαία στο 1/3 της δόσης.

Το βασικό ζήτημα είναι να καθοριστεί τεχνικά τι θα γίνει με τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

α) Δεν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Μετά την 1η Μαρτίου αποφασίζω να αιτηθώ προστασίας. Πού θα απευθυνθώ; Στα δικαστήρια ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

β) Έστω ότι πηγαίνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν δεν τα βρω με την τράπεζα, μετά θα μπορώ να πάω στα δικαστήρια για να ρυθμίσω την οφειλή μου με "κούρεμα"; Και αν πάω στα δικαστήρια, θα έχω προστασία;

γ) Αν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας πριν από την 1η Μαρτίου 2019 και δεν έχει εκδικαστεί, θα μπορώ να υποβάλω αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν αυτή λειτουργήσει;

δ) Αν δεν μπω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τι παθαίνω; Χάνω την προστασία;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες - αν όχι αύριο- στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν, σε ένα σχέδιο το οποίο προέβλεπε ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα νέα όρια εκτιμάται πως είναι ανάλογα του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου και επομένως δεν θέτουν εκτός κοινωνικές ομάδες έναντι των δυνατοτήτων που είχαν με τον ν. Κατσέλη.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί φαίνεται να προέβαλλαν ενστάσεις σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, ενστάσεις οι οποίες πυροδότησαν και τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων κυβέρνησης - τραπεζών και Βρυξελλών.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΠΕ 21/2/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!