Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας


Στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, συμφώνησαν, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ειδικότερα, φέρεται να λύεται το θέμα ενοποίησης των δύο τμημάτων του νέου θεσμικού πλαισίου. Το πρώτο αφορά στο άρθρο 9 του ν. Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το δεύτερο αφορά σε μια συνολική μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, η οποία θα είναι για τις οφειλές των δανειοληπτών συνολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε τα δύο τμήματα να ενοποιηθούν, αφού πρώτα τεθούν ξεχωριστά προς ψήφιση.

Αυτή την ώρα οι νομικές υπηρεσίες καθαρογράφουν τη συμφωνία, η οποία θα έρθει στη Βουλή άμεσα -αν όχι αύριο- για ψήφιση.

Αναφορικά με την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, που θα διαμορφώνεται κατόπιν «κουρέματος» και ρύθμισης της αρχικής οφειλής που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα, αυτή δεν θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, αλλά θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Ωστόσο, εάν υπάρχει καθυστέρηση αποπληρωμής πάνω από εννέα μήνες τότε θα παύει να ισχύει η ρύθμιση και το σπίτι δεν θα υπάγεται πλέον σε καθεστώς προστασίας.



Όπως τονίζεται όποιος είναι εκτός της νέας πλατφόρμας, αυτόματα θα βρίσκεται και εκτός προστασίας. Όποιος κάνει αιτήσεις για ρύθμιση, δηλαδή, δεν θα προστατεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλατφόρμα του νέου θεσμικού πλαισίου θα μπορεί να «μπει» μόνο το κόκκινο δάνειο και όχι οι συνολικές οφειλές των δανειοληπτών. Την ίδια ώρα όσοι βρίσκονταν στο «stock» του ν. Κατσέλη, όσοι δηλαδή δεν είχαν πάρει ημερομηνία δικασίμου, θα εξεταστούν με τα νέα κριτήρια.

Παράλληλα, όσοι είχαν απόφαση από τον ν. Κατσέλη «υπέρ» τους συνεχίζουν κανονικά, ενώ όσοι είχαν αποφάσεις «κατά» (με την εξαίρεση απόφασης για δόλο) θα εξετάζονται με τα νέα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών είχε συμφωνηθεί ότι το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη θα παρέχει προστασία στους δανειολήπτες με δυο βασικά κριτήρια: το ύψος του συνολικού δανεισμού τους και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που συνιστά την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, για υπαγωγή στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, τα βασικά κριτήρια θα είναι ύψος δανεισμού του οφειλέτη έως 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα λήξης, αυτός θα είναι ένα έτος, κάτι που αποτελούσε και βασική απαίτηση των θεσμών, ενώ για τους ανέργους και τα άτομα ΑΜΕΑ θα είναι πέντε χρόνια.

Πηγή: naftemporiki.gr (ΤΕ 27/2/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!