Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ακυρώνεται ο νόμος Πολάκη για την αποζημίωση των γυαλιών οράσεως


Αποζημιώσεις για γυαλιά και λοιπά οπτικά είδη που συνταγογραφήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προωθούν το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός, ακυρώνοντας και επισήμως τον νόμο Πολάκη που πρόβλεπε τα περίφημα voucher (βεβαιώσεις πληρωμής), με μία κίνηση που αφήνει έντονο προεκλογικό άρωμα παροχών και διευκολύνσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο και ο οποίος φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών γίνεται με τη διαδικασία των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) που λαμβάνουν, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι από τον οφθαλμίατρο.

Η καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες είχε φέρει τον κλάδο σε μετωπική αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Για το ίδιο θέμα μάλιστα οι θεραπευτές ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο τέλος Μαρτίου.

Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ (αυτή είναι και η αξία του voucher). Με το παλαιό σύστημα χορήγησης γυαλιών, κατά μέσο όρο υποβάλλονταν στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών, με την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων να γίνεται σε 12 μήνες.

Το νέο σύστημα με τα voucher έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο υπό το βάρος των πιέσεων των οπτικών αλλά και της προσμέτρησης του πολιτικού κόστους από την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε μεταβατικό διάστημα εφαρμογής τριών μηνών. Η παρέλευση και του μεταβατικού διαστήματος δεν οδήγησε σε λύση, αντιθέτως το… πλήρωμα του χρόνου, δηλαδή η 1/1/2019 βρήκε και πάλι τους οπτικούς αντίθετους σε οποιαδήποτε σύμβαση και παραλαβή voucher και τους ασφαλισμένους ακάλυπτους εφόσον δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν γυαλιά ή άλλα οπτικά είδη που χρειάζονταν.



Άτυπη, σιωπηρή κατάργηση του voucher

Στην πράξη αυτό που γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες είναι πως οι ασφαλισμένοι αγοράζουν τα γυαλιά με δική τους δαπάνη και προσκομίζουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να αποζημιωθούν. Ουσιαστικά δηλαδή ακολουθούν ατύπως την παλαιά διαδικασία χορήγησης γυαλιών (με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πήγαιναν σε όποιο κατάστημα οπτικών ήθελαν, πλήρωναν όλη την αξία του είδους στο κατάστημα και κατέθεταν την απόδειξη στην οικεία ΠΕΔΙ). Στις ΠΕΔΙ οι υπάλληλοι παραλάμβαναν τα σχετικά παραστατικά και τα πρωτοκολλούσαν, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αφού ο νόμος όριζε πως τα γυαλιά δεν αποζημιώνονται, αφού υπάρχει το voucher.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος είχε ζητήσει τον Ιανουάριο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει «να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες της για το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά οπτικών τους τελευταίους μήνες και να επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης, καταργώντας την πληρωμή μέσω voucher».

Βεβαίως, με τις εκλογές στον ορίζοντα, είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε κανέναν λόγο να αναλάβει την ευθύνη για το κομφούζιο που διαπιστώνουν οι οπτικοί και βιώνουν οι ασφαλισμένοι. Απεναντίας, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και να χαμηλώνει τους τόνους για το θέμα της χορήγηση οπτικών, που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων και περίπου 2.500 ιδιοκτήτες καταστημάτων οπτικών. Απέφυγε να δώσει σαφή εντολή μη αποζημίωσης των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, που ζητούσαν διευκρινίσεις ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για σιωπηρή παράταση εφαρμογής του παλαιού τρόπου αποζημίωσης. Πλέον, με νομοθετική διάταξη αναμένεται να...μοιραστεί και το χρήμα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που έχουν πληρώσει τα γυαλιά από την τσέπη τους και έχουν καταθέσει τα παραστατικά και τις αποδείξεις στις ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: protothema.gr (ΤΡ 26/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!