Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Επίδομα στέγασης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και οι πληρωμές


Tέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στέγης. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και βάσει των στοιχείων που έγιναν γνωστά το επίδομα θα χορηγηθεί σε 259.631 οικογένειες σε σύνολο 1.103.872 νοικοκυριών που δηλώνουν ενοικιαστές. Τα άτομα που θα ωφεληθούν ανέρχονται σε 667.074.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες μέρες του Απριλίου θα γίνει αναδρομική πληρωμή για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές αναµένεται να κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:

Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα αναµένεται να είναι 70 ευρώ τον µήνα.

Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού αναµένεται προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον µήνα. Η πλατφόρµα θα βασίζεται στο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του ΤΑΧΙSNET.



Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδομα αναµένεται να κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Προσοχή όμως. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Βάσει της απόφασης, τα εισοδηματικά κριτήρια θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού. Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Όσο για τα περιουσιακά όρια, για μονομελές νοικοκυριό η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως το ποσό των 180.000 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Ειδικά όμως για την πρώτη καταβολή του 2019, θα καταβληθούν όλα τα μηνιαία επιδόματα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.




(ΤΕ 20/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!