ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ποσού 625 εκατ. στις 26/2 * ΟΑΕΔ: Στο 1,13 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 356 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2019 * Έως ‪30 Ιουνίου οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ * Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εκτός λειτουργίας το Taxisnet από το Σάββατο 22/2 στις 8:00 έως και την Κυριακή 23/2 στις 24:00 * Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο * Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

7/2/19

Αυθαίρετα: Ποιοι χώροι απαλλάσσονται από την καταβολή τελών


Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαιρεσίες γλιτώνουν την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τέλους ακίνητης περιουσίας, τυχόν προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων περί αυθαιρέτων και για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν κατέβαλλαν τέλη πριν τις τακτοποιήσουν.

Απαλλαγή

Οι χώροι αυτοί απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών τόσο αναδρομικά όσο και για το διάστημα διατήρησης της αυθαίρετης χρήσης, τουτέστιν για 30 χρόνια. Αφορά ως επί το πλείστον μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως ημιυπαίθριοι, γκαράζ, αποθήκες, σοφίτες, υπόγεια, βεράντες, δώματα κ.λπ. Αυτό προβλέπει πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 237/2018), ερμηνεύοντας τους τέσσερις τελευταίους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση.Το Συμβούλιο συνεδρίασε για να εξετάσει ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το αν επιβάλλονται και από ποιο χρονικό σημείο τέλη καθαριότητας και λοιπά τέλη σε υπό τακτοποίηση αυθαίρετα. Απεφάνθη ομόφωνα πως «εάν για την πολεοδομικά προβλεπόμενη χρήση του χώρου που υπήχθη στο καθεστώς διατήρησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων της εγκατασταθείσας σ’ αυτόν αυθαίρετης χρήσης κατά τις διατάξεις των νόμων 3843/2010, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017 δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τέλους ακίνητης περιουσίας, τυχόν προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, δεν θα καταβληθούν για τον χώρο αυτόν τα πιο πάνω ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ούτε αναδρομικά, δηλαδή από την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης μέχρι την έναρξη του καθεστώτος διατήρησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων, ούτε για το διάστημα του καθεστώτος διατήρησης της αυθαίρετης χρήσης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων γι’ αυτήν λόγω της υπαγωγής του χώρου αυτού στις διατάξεις των εν λόγω νόμων».

Οσον αφορά στους χώρους για τους οποίους καταβάλλονταν τέλη πριν από την υπαγωγή τους στους νόμους, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν τα τέλη με τους ίδιους συντελεστές (π.χ., αν πλήρωναν τέλη για αποθήκη που την είχαν κάνει δωμάτιο και την τακτοποίησαν, θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια τέλη κι όχι εκείνα που αντιστοιχούν σε χώρο κύριας χρήσης). Οπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, «εάν για τον χώρο που υπήχθη στις διατάξεις των νόμων 3843/2010, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017 καταβάλλονταν, πριν από την υπαγωγή, δημοτικά τέλη για δηλωθείσα ή διαπιστωθείσα, κατόπιν ελέγχου των δημοτικών Αρχών, χρήση, για την οποία ίσχυε μεγαλύτερος ή μικρότερος συντελεστής σε σχέση με τον συντελεστή που ισχύει για την εγκατασταθείσα στον χώρο αυτό αυθαίρετη χρήση που διατηρείται με τις διατάξεις αυτές, τα εν λόγω δημοτικά τέλη θα εξακολουθήσουν να προσδιορίζονται και να καταβάλλονται και κατά το καθεστώς διατήρησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων με τον συντελεστή (μικρότερο ή μεγαλύτερο) της χρήσης που είχε δηλωθεί ή διαπιστωθεί πριν από την υπαγωγή».

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΕ 7/2/19)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αυθαίρετα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε μετά τον συμψηφισμό των προστίμωνΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!