ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

27/2/19

Με την έγκριση των θεσμών το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Νέα σύσκεψη με τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου
Σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη έχουν ζητήσει οι θεσμοί, με τις ανταλλαγές mail μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας να είναι διαρκείς.

Αν και οι θεσμοί αποδέχθηκαν χωρίς αντιδράσεις τη συμφωνία πλαίσιο κυβέρνησης- τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο όσον αναφορά στο σχέδιο νομού που την αποκρυσταλλώνει είναι εξαιρετικά παρεμβατικοί, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν χώρο για παρερμηνείες.

Πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν πως ακόμη και χθες απεστάλησαν πρόσθετες διευκρινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ξεκαθαριστούν διατάξεις που είχαν μια αμφισημία.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή πριν τις 8 Μαρτίου προβλέπει μια σαφώς προσδιορισμένη προστασία της πρώτης κατοικίας με σφιχτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους και το ύψος της οφειλής και με μειωμένο χρονικό ορίζοντά μόλις ενός έτους.Το ύψος της εμπορικής αξίας έχει συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί, και το υπόλοιπο της οφειλής στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.

Με επιμονή των θεσμών αναμένεται να μπει στη ρύθμιση χρονικός περιορισμός μέχρι του οποίου κάποιος μπορεί να ζητήσει υπαγωγή σε ρύθμιση προστασίας ώστε να μην ανακόπτονται εσκεμμένα πλειστηριασμοί, κάτι που γινόταν, σύμφωνα με τους ίδιους, κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα.

Στη βάση αυτή, σήμερα στις 10:00 το πρωί αναμένεται να περάσουν για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι τραπεζίτες, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο που έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην προστασία πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη σημερινή συνάντηση θα κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους στην περίπτωση που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, δεν θα υπάρξει τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη.

Αυτό που σημειώνουν είναι ότι μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες, δηλαδή σε τρεις μήνες, υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην γίνουν πλειστηριασμοί. Αυτό γιατί θα υπάρξει αρνητικό κλίμα από τη στιγμή μάλιστα που είναι μεγάλη η πιθανότητα σε τρεις μήνες από σήμερα να διεξαχθούν όχι μόνο ευρωεκλογές που είναι 26 Μαΐου αλλά και εθνικές. Γεγονός που σημαίνει ότι πολιτικά δεν συμφέρει την κυβέρνηση να γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες να παραμένουν απροστάτευτοι.

Η σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο νόμου. Το νέο πλαίσιο θα προστατεύει τους δανειολήπτες με βάση τα νέα κριτήρια που θα έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες, οι θεσμοί και η κυβέρνηση έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μην αντιμετωπίζουν την αγωνία για τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

Πηγή: CNN Greece (ΤΕ 27/2/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!