ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

26/2/19

Ποιοι συνταξιούχοι εισέπραξαν λάθος αναδρομικά και ποιοι πρέπει να τα επιστρέψουν


Λιγότεροι από 10.000 είναι τελικά οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που εισέπραξαν λάθος αναδρομικά, στις 21 Δεκεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αστοχίες αφορούν 8.000 με 9.000 συνταξιούχους, σε σύνολο 125.000 συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, οι οποίοι εισέπραξαν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.100 συνταξιούχοι έχουν λάβει λιγότερα αναδρομικά από αυτά που δικαιούνται και θα πρέπει να εισπράξουν τώρα με νέα καταβολή τα επιπλέον ποσά.Στον αντίποδα περίπου 4.000 συνταξιούχοι έχουν λάβει περισσότερα από αυτά που έπρεπε να λάβουν και τώρα θα κληθούν να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Σύμφωνα με νομικούς και εργατολόγους, η διαδικασία προβλέπει παρακράτηση ποσού από την μηνιαία σύνταξη έως το ένα τέταρτο αυτής.

Τα λάθη και οι αστοχίες προέκυψαν κυρίως λόγω ελλιπών στοιχείων σε μητρώα της ΓΓΠΣ από παλιά καταχωρημένα αρχεία.

«Οι αστοχίες που προέκυψαν στην καταβολή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα αντιμετωπιστούν όπως ο νόμος ορίζει», διευκρίνισε χθες με δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε πως οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Οι διαφορές, για όσες περιπτώσεις προέκυψαν, θα αντιμετωπιστούν», τόνισε.

(ΤΡ 26/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!