Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν μια σύνταξη


Μια δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε για χιλιάδες ασφαλισμένους ο νόμος 4554 του 2018 που στόχο είχε να καθορίσει με ενιαίο τρόπο το θέμα της έναρξης και λήξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ.

Η νέα ρύθμιση, που ισχύει από 18/7/2018, καταργεί όλες τις ειδικές ή γενικές διατάξεις που ρύθμιζαν διαφορετικά το θέμα της έναρξης και λήξης των συντάξεων λόγω γήρατος και λόγω θανάτου. Για κάποιους ασφαλισμένους όμως, “κλέβει” ένα μηνιάτικο, καθώς πλέον, η σύνταξη δεν δίδεται από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αλλά από την 1η του επόμενου μήνα.

Η έναρξη του δικαιώματος σύνταξης καθοριζόταν μέχρι πρότινος, από τις καταστατικές διατάξεις κάθε ενταχθέντος στον ΕΦΚΑ φορέα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική έναρξη του δικαιώματος σύνταξης ανά ασφαλιστικό φορέα.



Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα τέως ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΤΤΑ, ΤΣΕΥΠΘ, το δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος ξεκινούσε από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης, ενώ για τα τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το Δημόσιο, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΤΑΠ-ΟΤE, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΑΠΑΕ «Η ΕΘΝΙΚΗ», ΤΑΥΣΟ, η καταβολή των συντάξεων λόγω γήρατος άρχιζε από την αίτηση ή την αποχώρηση από την υπηρεσία ή τη λύση της υπαλληλικής σχέσης.

Στο υπουργείο Εργασίας θεώρησαν ότι το πλαίσιο με τις πολλές και διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης του δικαιώματος σύνταξης γήρατος δεν δικαιολογείται μετά και την δημιουργία του ΕΦΚΑ, και κρίθηκε σκόπιμη καθιέρωση μιας ενιαίας ρύθμισης. Μόνο που επελέγη το δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος να αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα...

Έτσι, μισθωτός που η σύμβαση εργασίας του λύθηκε για παράδειγμα 31/07/2018, γνωστοποιήθηκε όμως νόμιμα στον ΟΑΕΔ εντός 4 εργασίμων ημερών και έλαβε την σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη του εντός 6 ημερολογιακών ημερών, καταλήγει να καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησής του μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στις 07/08/2018.

Σε εφαρμογή του νέου νόμου, κι ενώ βεβαιώνεται στον ΕΦΚΑ ότι από την 31/07/2018 δεν εργάζεται, η απόφαση προσωρινής σύνταξης, έχει αφετηρία καταβολής την 01/09/2018.

Δηλαδή, χάνει για ένα μήνα τη σύνταξή του...

Πηγή: euro2day.gr (ΠΕ 21/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!