Απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

8/2/19

Νέος "νόμος Κατσέλη": Σενάριο για προστασία δύο ταχυτήτων


Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμη την πρότασή της για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να την στείλει για έγκριση στους δανειστές, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιλογή της υιοθέτησης ενός μοντέλου «δύο ταχυτήτων» όσον αφορά στην αξία της πρώτης κατοικίας και το πώς αυτή θα προστατεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, το νέο πλαίσιο μπορεί να έχει την εξής μορφή:

- Πρώτον, σε περιπτώσεις ακινήτων σχετικά μικρής εμπορικής αξίας οι δανειολήπτες θα εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης. Αφορά την κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και ο υφιστάμενος νόμος (Κατσέλη-Σταθάκη) προβλέπει την επιδότηση της δόσης (σ.σ. δεν εφαρμόσθηκε όμως ποτέ) για αντικειμενική αξία κατοικίας έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά.- Δεύτερον, για ακίνητα υψηλότερης εμπορικής αξίας θα προσφέρεται προστασία αλλά οι διευκολύνσεις θα περιορίζονται σε επιμήκυνση (5,10, 15 έως και 25 έτη) που θα προσφέρει στο δάνειο η τράπεζα.

Όσο για το κούρεμα του δανείου σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι «κλιμακωτό» και θα δίνεται σε ετήσια βάση (δηλαδή σε ποσοστό) ανάλογα με την αποπληρωμή του δανείου και υπό τον όρο ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στην αποπληρωμή.

Ο λόγος στους θεσμούς
Βέβαια, η κυβερνητική πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών, κυρίως των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης. Οι δανειστές επιμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας να είναι χαμηλά και η επιδότηση να αφορά όσους έχουν εισοδήματα από 7.000 ευρώ (άγαμος) έως 24.000 ευρώ (οικογένεια με 3 παιδιά).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές συντάσσονται με την πρόταση των τραπεζών, η οποία προβλέπει η αξία της πρώτης κατοικίας να ξεκινά από τις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και να φθάνει τις 100.000 ευρώ για οικογένεια. Τα όρια τα οποία στοχεύει η κυβέρνηση είναι σημαντικά υψηλότερα.

Πηγή: Euro2day.gr (ΠΑ 8/2/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!