Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ποιοι θα δουν «κούρεμα» στις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως και 70%


Πώς θα κάνετε την αίτηση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση
Αποκρυσταλλώθηκε η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επανυπολογισμό του συνόλου των οφειλών και των προσαυξήσεων σε χαμηλότερο «χρέος» και εξόφληση με όριο μέχρι τις 120 δόσεις με το σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας να κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Η ρύθμιση για τις οφειλές αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και αυταπασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), που έχουν σωρεύσει χρέη από τις παλιές τους εισφορές στο διάστημα από το 2002 μέχρι και 31/12/2016.

Η ρύθμιση δεν θα αφορά σε εργοδότες που έχουν χρέη στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία μισθωτών. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα εξαιρεθούν οι εργοδοτικές εισφορές από τη ρύθμιση ή αν θα συμπεριληφθούν, μιας που πρόκειται για ρύθμιση «σκούπα» για χρέη άνω των 33 δισ. ευρώ στα Ταμεία.



Ειδικότερα, η κύρια οφειλή που θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16 θα αφορά σε ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ. Σε αυτούς εντάσσονται και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών.

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει «κούρεμα» έως 70% της συνολικής οφειλής, περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση
Η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Αρχικά ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

Στη συνέχεια μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορεί να δει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων, καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.

Εάν ο οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα», ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

Πηγή: CNN Greece (ΤΕ 27/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!