Συντριπτική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

28/2/19

Την Τρίτη 5/3 ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος "Νόμος Κατσέλη"


Ποιες εκκρεμότητες έκλεισαν την Τετάρτη
Την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος Νόμος Κατσέλη, αφού κυβέρνηση και τραπεζίτες κατέληξαν στο οριστικό πλαίσιο χθες Τετάρτη, κλείνοντας και τα τελευταία ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά.

Αυτή τη στιγμή το τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών, για να μπουν και οι τελευταίες απαραίτητες «πινελιές». Ο νέος Νόμος Κατσέλη αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση – σήμερα – του EuroWorking Group, το οποίο θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Παρά το γεγονός πως η ψήφιση του νέου Νόμου Κατσέλη πάει για την ερχόμενη Τρίτη, θα έχει ισχύ από 1ης Μαρτίου, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη το αργότερο σε 2-3 μήνες.Ποιες είναι οι εκκρεμότητες που έκλεισαν την Τετάρτη

1. Διάρκεια ισχύος: Η ισχύς της προστασίας θα είναι ένα έτος για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι και ΑμεΑ, και πέντε έτη για τους υπόλοιπους. Η προστασία θα ισχύει από την 1η Μαρτίου 2019.

2. Κρατική επιδότηση: Το ύψος της κρατικής επιδότησης δεν θα αποφασίζεται στο δικαστήριο, όπως υποστηριζόταν αρχικά, αλλά θα υπολογίζεται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει όλα τα σχετικά κριτήρια. Η επιδότηση θα κατατίθεται από το Δημόσιο απευθείας στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου του οφειλέτη. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο μερών -οφειλέτης ή Δημόσιο- δεν καταβάλλουν τη δόση επί εννέα συνεχείς μήνες, τότε θα παύει να ισχύει το καθεστώς της προστασίας.

3. Προσφυγή στο δικαστήριο: Για όσους υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτή απορρίπτεται, θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο αλλά δεν θα απολαμβάνουν προστασία.

4. Περισσότερα από ένα δάνεια συνδέονται με την πρώτη κατοικία: Θα εντάσσσονται μόνο οι υπερήμερες οφειλές. Εάν, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει λάβει δύο δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία του, στην προστασία -και την επιδότηση- θα εντάσσεται μόνο η κόκκινη οφειλή και όχι αυτή που εξυπηρετείται.

5. Αναμόρφωση του νέου πτωχευτικού δίκαιου ιδιωτών: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, μετά από πίεση των τραπεζών, να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ευρύτερου πτωχευτικού πλαισίου και αυτή προγραμματίζεται για το τέλος Μαρτίου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί άμεσα, λόγω της λήξης του υφιστάμενου νόμου, αλλά εν συνεχεία θα ενταχθεί στο συνολικό πτωχευτικό πλαίσιο.

6. Οφειλέτες στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη: Όσοι οφειλέτες έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν λάβει προστασία στο υφιστάμενο καθεστώς, δεν θα μπορούν να απενταχθούν. Για όσους δεν έχουν λάβει δικάσιμο, θα ισχύει η δυνατότητα υποβολής αίτηση στην πλατφόρμα ώστε να επωφεληθούν από την επιδότηση της δόσης, εάν τη δικαιούνται. Για τους υπόλοιπους, θα διενεργείται έλεγχος (prescreening) μέσω της πλατφόρμας με βάση τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, ώστε όσοι δεν τα πληρούν να εξαιρούνται αυτόματα για να αποσυμφορηθεί η «ουρά» των εκκρεμών υποθέσεων που υπολογίζεται σήμερα στις 160.000 αιτήσεις.

7. Όσοι απορρίφθηκαν στο δικαστήριο: Στην πλατφόρμα δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι οφειλέτες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις οφειλετών που απορρίφθηκαν λόγω ιδιότητας, όπως π.χ. οι έμποροι. Αυτοί θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ 28/2/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!