Συντριπτική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

28/2/19

ΕΦΚΑ: Λάθος ειδοποιητήρια για 47.000 μηχανικούς - Αποσύρθηκαν και θα αναρτηθούν ξανά


Λανθασμένα ειδοποιητήρια, με χρεώσεις επιπλέον εισφορών σε χιλιάδες μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται αποκλειστικά ως μισθωτοί, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, προκαλώντας ανησυχία στους ασφαλισμένους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αντιδρώντας άμεσα στο νέο αυτό λάθος ζήτησε με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ την άμεση απόσυρση των λανθασμένων ειδοποιητηρίων, καθώς και την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας αυτής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα στην επιστολή της, σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην ασφαλιστική ικανότητα των μηχανικών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχθηκε πως κατά την διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών μη μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.“Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο μηχανογραφικό σύστημα” αναφέρει ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του κι επισημαίνει ότι αυτό είχε ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι να αντιμετωπιστούν ως ενεργοί ασφαλισμένοι μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και να χρεωθούν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί (εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές τους) δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 ευρώ υπέρ του κλάδου ανεργίας, ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία.

“Η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως” αναφέρει στην ανακοίνωση το ταμείο, και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες:

α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της ΗΔΙΚΑ.

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034 ασφαλισμένοι).

γ. Απόσυρση των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων και διαγραφή των εγγραφών Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

δ. Ανάρτηση μηνύματος στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και έκδοση σχετικού ενημερωτικού εγγράφου.

ε. Αποστολή προσωποποιημένου μηνύματος μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με το οποίο ενημερώθηκαν ότι το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα τους, προσωρινά έχει ανακληθεί διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δε θα είναι απαιτητές για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κλπ.».

Παράλληλα, επισημαίνει ο ΕΦΚΑ ότι αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης.

Στο νέο κρούσμα λανθασμένων υπολογισμών αναφέρθηκε και ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης δηλώνοντας πως τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ασφαλιστικού μορφώματος “Κατρούγκαλου” και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια πρωτοφανούς διοικητικού χάους και συμπτώματα παράλυσης, με θύματα πάντα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».

(ΠΕ 28/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!