Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι τρεις φορολογικές εκκρεμότητες που εκπνέουν την Πέμπτη 28/2


Λίγες ώρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι χρήσης POS για να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο Taxisnet, όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει το 2018 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, καθώς αύριο είναι η τελευταία μέρα που μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Αύριο επίσης λήγει επίσης η προθεσμία για όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η εκπνοή των προθεσμιών επιφέρει επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους, ενώ σε ό,τι αφορά το φορολογικό διαζύγιο η “απώλεια” της προθεσμίας σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου για να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για:



1. Τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού λογαριασμού. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι υπόχρεοι χρήσης POS και δέχονται πληρωμές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών , όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ όσοι δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό από την 1η Μαρτίου και μετά, αλλά πριν από ενδεχόμενοι έλεγχο, θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και “απενεργοποίησης” του λογαριασμού. Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες / επιτηδευματίες αποστέλλονται στις τράπεζες οι οποίες ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από “Προς επιβεβαίωση” σε “Επιβεβαιωμένος”. Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.

2. Την οριστικοποίηση των στοιχείων καταχώρησης στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” από τους διαχειριστές των ακινήτων. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, τα στοιχεία που έχουν δηλώσει θα θεωρηθούν οριστικά.

Έτσι στην περίπτωση που δεν έχουν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά τους.

3. Τη δήλωση γνωστοποίησης για την υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης. Οι έγγαμοι μπορούν μέχρι αύριο 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ ότι επιθυμούν να “χωρίσουν” φορολογικά, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα επίσης μέχρι αύριο να ανακαλέσουν τη γνωστοποίησή τους.

Από την 1η Μαρτίου δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Ωστόσο, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. Η γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

(ΤΕ 27/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!