Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Διπλό σοκ για τους εργοδότες έως την Πέμπτη 28/2


Δύο αυξήσεις θα πρέπει να πληρώσουν, έως την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι - παράλληλα - απασχολούν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους.

Η πρώτη αύξηση θα αφορά τις εισφορές για τη δική τους ασφάλιση προς τα ταμεία, ενώ η δεύτερη τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων τους.

Η αύξηση των εισφορών για την αυτασφάλιση των επαγγελματιών προέρχεται από την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των ασφαλιστικών κρατήσεων, η οποία ισχύει από την 1η /1/2019. Η αύξηση στους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους θα προέλθει από την αύξηση 11% στον μικτό κατώτατο μισθό, ο οποίος ισχύει από την 1η/2/2019.

Πιο αναλυτικά, οι εισφορές του Ιανουαρίου 2019, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν έως την ερχόμενη Πέμπτη, θα υπολογισθούν με βάση το 100% του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος (1/12), αλλά και των καταβλητέων εισφορών του 2017. Η κατάργηση της έκπτωσης του 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα των επαγγελματιών οδηγεί σε ανάλογη αύξηση των καταβλητέων εισφορών, τις οποίες θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα από φέτος.



Έτσι η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο 13,33% (έναντι του 20%), η οποία αφορά μόνο όσους δήλωσαν το 2017 πάνω από 7032 ευρώ "απορροφάται" περίπου κατά το ήμισυ από την αύξηση της βάσης υπολογισμού όλων των εισφορών, δηλαδή όχι μόνο υπέρ του ΕΦΚΑ, αλλά και του ΕΟΠΥΥ, της επικουρικής ασφάλισης (για μηχανικούς, δικηγόρους) και εφάπαξ (για μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς).

Το άλλο σχεδόν ήμισυ της ελάφρυνσης μέσω της μείωσης των εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ, εξάλλου, θα εξανεμισθεί λόγω της αύξησης 11% των κατωτάτων εισφορών, η οποία ισχύει - βάσει νόμου Κατρούγκαλου - από την 1η /2/2019, λόγω της ανάλογης αύξησης του μικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

Οι νέες κατώτατες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στα 130 ευρώ (650 ευρώ Χ20%) έναντι των 117 ευρώ (586 ευρώ Χ20%). Μαζί με εκείνες του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθουν 174 ευρώ έναντι 157 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα φανεί στις εισφορές του Φεβρουαρίου 2019, τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες έως την 29η Μαρτίου 2019.

Μόνο επιπλέον βάρη, χωρίς καμία ελάφρυνση, θα υποστούν όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρσι εισόδημα μεταξύ 7032 ευρώ και 7799 ευρώ, καθώς από τον τρέχοντα μήνα, το νέο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους επαγγελματίες θα φτάσει τα 7800 ευρώ (12πλάσιου του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ).

Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι θα είναι οι επαγγελματίες δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί οι οποίοι θα πληρώσουν από φέτος εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ.

Την ίδια ώρα, που οι επαγγελματίες (ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές για τη δική τους ασφάλιση, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον αμοιβές και εισφορές για το προσωπικό τους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η /2/2019.

Ορόσημο της αύξησης αυτής είναι - όπως και στην περίπτωση της καταβολής των νέων αυξημένων εισφορών για τη δική τους ασφάλιση - η 28η Φεβρουαρίου. Έως και την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" την αύξηση του κατώτατου, αλλά και να τον καταβάλουν, καθώς η μισθοδοσία των εργαζομένων συντελείται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Έτσι, οι εργοδότες - εκτός από την πληρωμή των δικών τους εισφορών προς τα ταμεία - έως την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να καταβάλουν αυξημένους κατά 11% καθαρούς μισθούς στους υπαλλήλους τους (που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό), αλλά και αυξημένες κατά 11% εισφορές για λογαριασμό τους.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ 26/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!