Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Επίδομα Παιδιού 2019


Οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του έτους 2019 που θα δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα ποσά που τους αναλογούν θα είναι όσοι είχαν κάνει αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιήσει εκ νέου ο ΟΠΕΚΑ την ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για την υποβολή των νέων αιτήσεων. Επισημαίνεται ότι όσοι δικαιούχοι είχαν λάθη ή και παραλείψεις στις προηγούμενες αιτήσεις τους, θα πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού στην ΗΔΙΚΑ (idika.gr).

Όσοι έλαβαν πέρσι το επίδομα παιδιού θα πρέπει να υποβάλουν ξανά νέες αιτήσεις, καθώς η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018. Όταν μέσα στον Μάρτιο υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις του 2019, με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του TAXISnet, θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και στη συνέχεια είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν τη διαφορά επιδόματος, ανάλογα με το εισόδημα του προηγούμενου έτους.



Εισοδηματικά όρια - ποσά επιδομάτων
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τρεις παραμέτρους:
α) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων,
β) το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και
γ) την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή, προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση. Εξαιρούνται μόνο τα επιδόματα που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Για τον προσδιορισμό των οικογενειών που δικαιούνται το επίδομα υπάρχει διαβάθμιση τριών κατηγοριών ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, η οποία είναι:
α) πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ,
β) δεύτερη κατηγορία από 6.001 έως 10.000 ευρώ και
γ) τρίτη κατηγορία από 10.001 έως και 15.000 ευρώ.

Τα ποσά του επιδόματος ανά κατηγορία δικαιούχων είναι τα ακόλουθα:

Πρώτη κατηγορία:

Εβδομήντα ευρώ τον μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 70 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 140 ευρώ τον μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Δεύτερη κατηγορία:

Σαράντα δύο ευρώ τον μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 42 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 84 ευρώ τον μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Τρίτη κατηγορία:

Είκοσι οκτώ ευρώ τον μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 28 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 56 ευρώ τον μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Επίσης, για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπ’ όψιν το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Διαδικασίες χορήγησης - υποβολής αίτησης
H νέα ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) για το οικογενειακό επίδομα-επίδομα παιδιού υποβάλλεται από τον υπόχρεο. Επισημαίνεται ότι η αίτηση που θα υποβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου επειδή θα περιέχει στοιχεία της περσινής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει στη συνέχεια να συμπληρωθεί μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Ε1) του τρέχοντος έτους 2019 και η υποβολή της γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Απαραίτητη είναι η χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.




Η διαδικασία για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού είναι:

(α) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 από τον υπόχρεο για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
(β) Η συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης Α21, η οποία επέχει θέση αίτησης υπεύθυνης δήλωσης, για τη χορήγηση του επιδόματος, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ.
(γ) Όσοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Ο έλεγχος της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων του στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.
(δ) Τα τέκνα τους να είναι εξαρτώμενα και να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου και σε διάστημα είκοσι πέντε (25) ημερών.

(ΔΕ 18/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!