ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

11/2/19

ΑΑΔΕ: Αυτό είναι το νέο Ε1 (φωτό) - Όλη η απόφαση για τις φορολογικές δηλώσεις 2019


Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους και σε τρεις δόσεις η καταβολή του φόρου
Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η έναρξη υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων, καθώς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση Πιτσιλή με το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος Ε1, με μεγάλες αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, προβλέπεται ότι η εκκαθάριση των φόρων εισοδήματος των έγγαμων συζύγων θα γίνεται ξεχωριστά για τον καθέναν, ακόμα και εάν υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Εκτός από το νέο πεδίο -κάτω ακριβώς από τα στοιχεία του υπόχρεου- όπου συμπληρώνεται με ένα ΝΑΙ εάν υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση από τον άλλον σύζυγο, πολύ μεγάλη σημασία έχουν και οι ειδικοί κωδικοί που, αν τους παραλείψει κάποιος, μπορεί να πληρώσει τελικά περισσότερους φόρους από όσους του αναλογούν.Τέτοιοι κωδικοί που μειώνουν τους φόρους είναι:

ΚΩΔ.001: Δικαιούστε μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας από 67% και άνω;
ΚΩΔ.009: Δικαιούστε μείωση φόρου 200 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις περ. β', γ' και δ΄άρθρου 17 ΚΦΕ;
ΚΩΔ. 013: Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε μέχρι 31-12-1953;
ΚΩΔ. 017: Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1/1/2016 και μετά;
ΚΩΔ. 905: Ανήκετε στην κατηγορία των ολικά τυφλών κλπ;
ΚΩΔ.913: Ανήκετε στην κατηγορία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω;
ΚΩΔ. 319: Είστε κάτοικος εξωτερικού;
ΚΩΔ. 023: Εξαιρείστε από την προσκόμιση αποδείξεων;


Διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβουν φέτος από την εφορία οι σύζυγοι, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι τρεις διμηνιαίες δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι ακόμη και για τις περιπτώσεις κοινής δήλωσης των συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Δείτε εδώ όλη την απόφαση και τι πρέπει να συμπληρώσετε ανά κωδικό

(ΔΕ 11/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!