ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

27/2/19

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία


Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, για το ζήτημα των 120 δόσεων για τις οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως έχει ενημερώσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τους θεσμούς, δεν προτίθεται να φέρει στο άμεσο μέλλον τις αλλαγές στον στον τρόπο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη φορολογική διοίκηση, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές αυτές.

Έτσι οι ρυθμίσεις που ετοίμαζαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μπαίνουν πλέον στον Πάγο, καθώς δεν πήραν το πράσινο φως από τους δανειστές.Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να αναθεωρήσει το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν τεχνικά και άλλα ζητήματα. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει η Κομισιόν. Η αναφορά αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες, που ήθελαν οι θεσμοί να είναι αρνητικοί σε μια νέα οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έρχεται παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις τόσο της Έφης Αχτσιόγλου όσο και του Τάσου Πετρόπουλου για τις 120 δόσεις, για το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οι επιχειρήσεις, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει πως αντιτίθενται σε αυτό.

Σήμερα, πάντως, κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως πράγματι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για τις τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι θα προχωρήσει κανονικά η σχετική ρύθμιση, στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν προκύπτουν ενδείξεις για τέτοια ανάγκη.

(ΤΕ 27/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!