Καθαρή νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές - Σε 12 από τις 13 περιφέρειες προηγείται η ΝΔ * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

22/2/19

Έρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία - Τα τρία βήματα της διαδικασίας


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της κατάθεσης στη Bουλή της ρύθμισης των 120 δόσεων που αφορά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να ισχύσει από τις αρχές Μαρτίου. Στόχος του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου είναι η ψήφιση της ρύθμισης να συμπέσει χρονικά και με τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν με απλή διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη αν έχουν χρέη πριν από το 2002. Δηλαδή, για αυτούς που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες είναι ακόμη στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και για τους περίπου 80.000 ασφαλισμένους οι οποίοι, αν και έχουν συμπληρώσει τα έτη προϋπηρεσίας και την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους λόγω μεγάλου ύψους οφειλών που έχουν και βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «χωρίς τον ΕΦΚΑ και τους κανόνες υπολογισμού των εισφορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απαλλαγή αυτών των μεγάλων επιβαρύνσεων, η περικοπή των μεγάλων προσαυξήσεων και των υπέρογκων εισφορών που επιβάλλονταν από τον π. ΟΑΕΕ, με τις κλίμακες τις ανελαστικές, και από τα παλιά Ταμεία τα οποία επέβαλαν δυσβάσταχτα βάρη και οδηγούσαν στα λουκέτα».«Κούρεμα» και διαδικασία

Η συνολική μείωση των χρεών μέσα από το διπλό «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 70%. Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσα από τρία απλά «ηλεκτρονικά βήματα», που είναι τα ακόλουθα:

Βήμα πρώτο: Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και το ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

Βήμα δεύτερο: Στη συνέχεια μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορεί να δει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων, καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.

Βήμα τρίτο: Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα» ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

(ΠΑ 22/2/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!