Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν – Πόση θα είναι η ελάχιστη δόση


Σχεδόν 700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που απειλούνται από το κύμα των κατασχέσεων και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να γλιτώσουν τις καταθέσεις, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σήμερα, άλλωστε, σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι βρίσκονται στα τεφτέρια της εφορίας, με εννιά στους δέκα οφειλέτες να χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δίνει μια τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες που θα ενταχθούν θα είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Δηλαδή θα πρέπει να υποβάλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός των 120 δόσεων ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις.



Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Όταν θα ενεργοποιηθεί η νέα έκτακτη ρύθμιση, οι φορολογούμενοι, για να είναι εντάξει απέναντι στην εφορία, θα πρέπει να εξυπηρετούν ακόμη και τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις χωρίς να έχουν ουσιαστικά κανένα περιθώριο απόκλισης.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%.

Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ. Οι οφειλέτες της εφορίας για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018.

Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ 18/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!