Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Το διπλό σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία


Σε διπλό σχέδιο ρύθμισης των δόσεων στην Εφορία περνάει η κυβέρνηση, υπό την ισχυρή πίεση της κοινωνίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι 120 δόσεις θα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης θα αφορούν σε όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στη ρύθμιση θα μπουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, «μπλοκάκια» και επιχειρήσεις με κλειστά βιβλία. Ακόμη, επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ρύθμιση θα προβλέπει σε γενικές γραμμές –όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη– τα εξής: Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120. Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Προσοχή όμως. Εξ όσων αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, «όσοι έχουν χρέη στην Εφορία και το 2018, πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων Επίσης θα δοθούν οδηγίες στις ΔΟΥ να βλέπουν θετικά τις περιπτώσεις οφειλετών και να προχωρούν σε 24 δόσεις μόνο για κληρονομιές».

Δεν θα υπάρξει καμία επέκταση της πάγιας ρύθμισης για ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας.



Να τονισθεί, για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός κ. Χριστόπουλος, ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 101,7 δισ. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν είναι 3.933.628. Ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Περί τους 1.742.903 είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ακόμη, σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα κινηθεί στους εξής τομείς.

α) Επέκταση της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 ή και 48 δόσεις.

β) Δημιουργία 120 δόσεων κάτω από πραγματικές συνθήκες, με προϋποθέσεις και σκληρά τεκμήρια, όπως περιουσιακά και ταμιευτικά. Θα μπουν όσοι έχουν αποπληρώσει τουλάχιστον τις οφειλές του 2019.

γ) Οι δόσεις θα είναι από 30 έως 50 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Όμως, η ρύθμιση θα αφορά σε σκληρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για να έχει και τη θετική έγκριση των δανειστών.

δ) Θα «τρέχει» και η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία παράλληλα για χρέη έως το 2016, με ανώτατο όριο αποπληρωμής τους μέχρι τους 120 μήνες. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του 2019. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο σε όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ε) Ταυτόχρονα, για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ, το όριο ρύθμισης θα μπορεί να φτάνει έως και τις 100 δόσεις, αντί των 36 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

στ) Όσοι οφειλέτες οφείλουν έως 3.000 ευρώ θα εξοφλήσουν τα χρέη σε 36 δόσεις.

ζ) Στα 30 ευρώ η δόση αν είναι αγρότες με χρέη στον ΟΓΑ, ή στα 50 ευρώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

η) Οι δόσεις θα είναι 120 σε περίπτωση οφειλών άνω των 3.000 ευρώ, ενώ ρόλο θα παίξει και η τελική οφειλή.

Οι δύο αυτές αλλαγές αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό την Ε. Αχτσιόγλου με στελέχη του υπουργείου και τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Οι δανειστές αναμένουν την τελική θέση των Ελλήνων ειδικών, αφού έχουν θέσει προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση στην Εφορία

1. Έγκριση δανειστών.

2. Α σχέδιο 120 δόσεις.

3. Β σχέδιο 48 δόσεις.

4. Δόση 25-50 ευρώ.

5. Σκληρές προϋποθέσεις.

6. Εισοδηματικά κριτήρια.

7. Πληρωμή χρεών 2019.

8. Διαγραφή προστίμων.

9. Ικανότητα πληρωμής.

10. Ένταξη οφειλών 2018.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 11/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!