Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Έλεγχοι σε 111.000 επιχειρήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού


Στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν ήδη τεθεί 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον νέο κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ. Μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ και της «Εργάνη», οι εν λόγω επιχειρήσεις θα παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα θα «μαρκάρονται» στενά αν διαπιστωθεί ότι μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής, δηλώνουν λιγότερες ώρες απασχόλησης ή χρησιμοποιούν άλλα τεχνάσματα για να αποφύγουν τις αυξήσεις.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός κ. Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκαν στους στοχευμένους ελέγχους που θα διεξάγει το ΣΕΠΕ σε περίπτωση απότομων αλλαγών στο προφίλ των επιχειρήσεων. Οι 208.420 έλεγχοι που διεξήχθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των δηλωμένων ωρών απασχόλησης έως και 174%.

Διευκρινίσεις έδωσε η υπουργός και για την αναπροσαρμογή των τριετιών που οφείλουν να ακολουθήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Οι διαμορφωμένες τριετίες, τόνισε, θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ. Θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει το θέμα αλλά και υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την αύξηση της αμοιβής της κοινωφελούς εργασίας με βάση το νέο κατώτατο μισθό».



Οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα 11 ανοιχτά προγράμματα που «τρέχει» ο ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα οποία μπορούν να καλύψουν δυνητικά 70.000 ανέργους.

Ανάμεσα στα προγράμματα είναι:

Α) το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με ποσά από 12.000 έως 36.000 ευρώ για να επαναδραστηριοποιηθούν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Β) Η επιδότηση έως και 50% του ασφαλίστρου για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2019 μόλις εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Γ) το πρόγραμμα επιδότησης με ποσά έως 600 ευρώ για την πρόσληψη νέων πτυχιούχων με εξειδίκευση στην αγροδιατροφή και την καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: newmoney.gr (ΤΕ 13/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!