Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Οι ψηφιακές εφαρμογές και η υποβολή της δήλωσης


Αν και το Κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη «ολοκληρωθεί ψηφιακά», υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν από το σπίτι τους τα περιουσιακά τους στοιχεία (αφορά και στο υπό εξέλιξη νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης), να εντοπίσουν ηλεκτρονικά τα ακίνητά τους ή ακόμη και να υπολογίσουν τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με τη συναλλαγή τους, όπως είναι για παράδειγμα η αγοραπωλησία και η εγγραφή προσημείωσης.

Ηδη λειτουργεί δικτυακή εφαρμογή που ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σε πρώτο χρόνο για το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης στις περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης αφορούν στη διάθεση, μεταξύ άλλων, αποσπάσματος του κτηματογραφικού φύλλου, αποσπάσματος χάρτη στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο, τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου κ.ά.

Η είσοδος γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr. Με το άνοιγμα της ιστοσελίδας υπάρχει ένα πλαίσιο με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες). Ακολουθεί το απαραίτητο «κλικ» και ανοίγει ο κατάλογος με τις υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του Taxis.



Κάνοντας τις προαναφερόμενες ενέργειες, στην οθόνη σας εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές στις οποίες έχετε πρόσβαση: Κτηματογράφηση, Κτηματολόγιο σε Λειτουργία, Δασικοί Χάρτες, Αλλες Υπηρεσίες και Προϊόντα και Υπηρεσίες για Επαγγελματίες.

Καθεμία από αυτές τις ενότητες συνοδεύεται από μια σειρά εφαρμογών. Για παράδειγμα, στην Κτηματογράφηση μπορείτε να κάνετε την ηλεκτρονική δήλωση, να εκδώσετε το νέο έντυπο οφειλής, να εκτυπώσετε το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, να κάνετε ανάρτηση, να δείτε τι αποφασίστηκε στις επιτροπές ενστάσεων και να έχετε τα τελικά στοιχεία κτηματογράφησης και τις αρχικές εγγραφές.

Την ίδια ώρα, στην ενότητα Κτηματολόγιο σε Λειτουργία μπορείτε να προβείτε στον υπολογισμό τελών – δικαιωμάτων, ενώ στους δασικούς χάρτες να δείτε την ανάρτηση, τις προηγούμενες αναρτήσεις, να υποβάλετε τις αντιρρήσεις, να κάνετε τις αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και να δείτε τους κυρωμένους χάρτες.

Στις προαναφερόμενες εφαρμογές θα πρέπει να προστεθεί και το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (Hellenic Positioning System), το οποίο επιτρέπει τον προσδιορισμό θέσης με υψηλή ακρίβεια αξιοποιώντας το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού GPS. Αποτελείται από ένα δίκτυο 98 μόνιμων σταθμών αναφοράς και ένα κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κτηματολογίου.

Πώς γίνεται η νέα δήλωση
Αφού έχετε συνδεθεί με τους κωδικούς του Taxis και είστε στην κεντρική σελίδα, κάνετε «κλικ» στην «υποβολή νέας δήλωσης».
Στη συνέχεια, επιλέξτε τον νομό και τον δήμο και γράψτε τα στοιχεία σας (δηλαδή τα στοιχεία του δικαιούχου).

1. Το τρίτο βήμα είναι η επιλογή του ακινήτου (για παράδειγμα, γεωτεμάχιο) και συμπληρώνετε αν το ακίνητο βρίσκεται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, καθώς κι αν προσκομίζετε ή όχι τοπογραφικό διάγραμμα.
Παραμένοντας πάντα στο τρίτο βήμα, έχετε τη δυνατότητα, για παράδειγμα, μέσω της πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (αν υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος να γίνει εντοπισμός του ακινήτου. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου αλλά και με δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του χρήστη.

2. Ακολουθεί η αναγραφή στοιχείων ακινήτων και δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τύπος ακινήτου (απλή οριζόντια), χρήση (κατοικία), δικαιώματα (κυριότητα), είδος δικαιώματος (πλήρης), ποσοστό (100%). Στην καταχώριση των στοιχείων ο χρήστης πρέπει να επιλέξει από υπάρχουσες λίστες: είδος τίτλου (π.χ. συμβολαιογραφικό έγγραφο), ημερομηνία τίτλου, εκδούσα αρχή (π.χ. συμβολαιογράφος), έδρα (π.χ. Αθήνα). Στο τέταρτο βήμα γίνεται η επισύναψη των σκαναρισμένων εγγράφων (π.χ. ταυτότητα – έγγραφο πιστοποίησης, έγγραφο χρησικτησίας / υποθήκη και εν γένει βάρος για το ακίνητο που δηλώνετε, συμβολαιογραφικό έγγραφο, πρακτικό δημοσιεύσεως διαθήκης).

3. Στο πέμπτο βήμα έχουμε τον έλεγχο της πληρότητας της δήλωσης πριν από την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για τις αποθήκες. Στις αγροτικές περιοχές το τέλος για περισσότερα του ενός γεωτεμάχια στον ίδιο ΟΤΑ είναι 70 ευρώ.

Διευκρίνιση: μέχρι στιγμής, η καταβολή των χρημάτων γίνεται στην τράπεζα και όχι ηλεκτρονικά, μιας και δεν έχει επέλθει ακόμη η πλήρης ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

πηγή: tanea.gr (ΠΑ, 4/1/19)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για το Κτηματολόγιο




Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!