Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Το «στημένο διαζύγιο» και τα σχέδια Τσίπρα για το μέλλον


Ένα «στημένο» διαζύγιο και μία «ηρωική» έξοδος σερβιρισμένα με μία γερή δόση …σασπένς, επιτρέπουν από σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει από τη θέση του Πρωθυπουργού να σχεδιάζει το μέλλον και στον Πάνο Καμμένο από τη θέση του αρχηγού των ΑΝΕΛ να ξεκινά τη δική του προσπάθεια για να περάσει το κατώφλι του 3% και να μπει στην επόμενη Βουλή.

Αυτό που συνέβη χθες και σχεδιαζόταν τους δύο τελευταίους μήνες, είναι απλό: Με τις ψήφους των τεσσάρων στελεχών των ΑΝΕΛ (δύο βουλευτών και δύο υπουργών), ο Αλέξης Τσίπρας θα διατηρήσει την εξουσία ως τον Μάιο ή τον Οκτώβριο κυρώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Πάνος Καμμένος δεν θα χάσει τα δικαιώματα αρχηγού κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή, ως τις εκλογές.

Η ουσία και το «κλειδί» της μεταξύ τους τελικής συμφωνίας είναι ότι ο κ. Τσίπρας χωρίς τους «δανεικούς» βουλευτές του κ. Καμμένου δεν θα μπορούσε να πάρει ούτε την δεδηλωμένη, ούτε να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο προβλέπει και ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης με 145 + 6 βουλευτές στην νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού έχει διασφαλίσει - τις 151 ψήφους που απαιτούνται, με την ανοχή των ΑΝΕΛ. Θα στηριχθεί στους Ελ. Κουντουρά (το πρωί έκανε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της κυβέρνησης στο ΑΠΕ), Θ. Παπαχριστόπουλο, Β. Κόκκαλη, Κ. Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, την Κ. Παπακώστα που είναι ανεξάρτητη και τον Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ χθες έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.



Η αντιπολίτευση «βλέπει» ανταλλάγματα σε αυτό το deal, αλλά στην πολιτική τίποτε δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Έτσι λοιπόν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Παπακώστα αναμένει την αναβάθμισή της σε υπουργό Δημόσιας Τάξης στον επικείμενο ανασχηματισμό και την επικύρωση της θέσης της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζουράρις αναμένεται να συνεχίσει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης - που αφήνει η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Νοτοπούλου, υπουργοποίηση αναμένει και ο Θ. Παπαχριστόπουλος που δήλωσε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά παραδίδει την έδρα στον Πάνο Καμμένο, θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ λένε οι πληροφορίες ότι έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στην κ. Κουντουρά, την αναβάθμισή του στην κυβέρνηση αναμένει ο κ. Κόκκαλης, ενώ ο Σπ. Δανέλλης αναμένεται να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, σε περιφέρεια που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Άλλοι ρόλοι

Τώρα, οι ρόλοι αλλάζουν. Το νέο πρότζεκτ για τον κ. Τσίπρα – όπως έδειξε και χθες στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – είναι η σύγκλιση των κεντροαριστερών δυνάμεων με στόχο την «προοδευτική διακυβέρνηση», χωρίς το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ. Στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τη στήριξη των «ορφανών» της κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε το τέλος της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του δύο κρίσιμες ψηφοφορίες που θεωρεί ότι θα τις περάσει και μάλιστα ενισχυμένος, επενδύει στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή των θετικών πρωτοβουλιών (120 δόσεις, προστασία Α΄ κατοικίας, αύξηση κατώτατου μισθού, φοροαπαλλαγές για χαμηλά εισοδήματα) και αμέσως μετά επανεξετάζει τη στρατηγική του με βασικό σενάριο την διενέργεια τριπλών εκλογών τον Μάιο, αλλά ενισχυμένο πλέον και το σενάριο του Οκτωβρίου, αν οι κινήσεις αυτές δεν έχουν δώσει ως τις αρχές Μαρτίου τη δυναμική που περιμένουν στο Μαξίμου. Μπορεί ο κ. Τσίπρας όντως να μην πετυχαίνει πραγματική διεύρυνση των δυνάμεών του, θα επιχειρήσει όμως να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του παιχνιδιού (μία απλή ματιά στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αρκεί) να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και κυρίως να απονευρώσει πολιτικά και να αποδυναμώσει Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.

Ο κ. Καμμένος, που συμφώνησε και σκηνοθέτησε με τον κ. Τσίπρα την «ηρωική έξοδο», θα κινηθεί σε μία ελεγχόμενης έντασης έναντι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομη πορεία - κάποιες φορές και σε αντιπολιτευτική γραμμή για να γίνει πειστικός – έχοντας μπροστά του τρεις ή εννέα μήνες για να ρεφάρει ό,τι έχει χάσει.

Πολλά θα κριθούν από τις επικοινωνιακές επιδόσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να πείσει ότι μετά την αναγκαστική συνύπαρξη με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό restart Τσίπρα, προοδευτικής βάσης και κατεύθυνσης με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ επίκεντρο κεντρομόλων δυνάμεων, με σκοπό ένα νέο, ισχυρό πόλο στο πολιτικό σύστημα.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σικέ, συμφωνημένο και προσχεδιασμένο «διαζύγιο» και εμφανίζεται βέβαιη ότι στη χρονιά των αλλεπάλληλων εκλογών αναμετρήσεων όπως είναι το 2019 θα ισχύσει ο άγραφος νόμος στην πολιτική που λέει ότι, όποιος καταπατά τα όρια του πολιτικού κυνισμού και της ίντριγκας, παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες της ηθικής της πολιτικής και υποτιμά την κοινή γνώμη.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΔΕ, 14/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!