Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Περιθώριο ενός μήνα για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη


Περιθώριο ενός μήνα έχουν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές για να ζητήσουν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα οι δανειολήπτες να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσμενέστερο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αφορά λιγότερους. Σημαντικό σημείο των νέων αλλαγών θεωρείται το ύψος της αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να μπει σε προστασία, το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη, της περιουσίας του, όπως και το ύψος του δανείου, ιδιαίτερα για εκείνους που θα αναζητούν να λάβουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους από το Δημόσιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο παρουσιάστηκε στους θεσμούς προβλέπει ένα νέο πλαίσιο που βασίζεται στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών για φυσικά πρόσωπα ενώ για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάλογο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρηματικές οφειλές. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η ρύθμιση που θα προκύπτει θα βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια και φυσικά θα περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό κόκκινων δανειοληπτών.



Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η αξία προστασίας πρώτης κατοικίας να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, αυτό φαντάζει δύσκολο με τις τράπεζες να επιχειρηματολογούν ότι 180.000 ευρώ για τον άγαμο και 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά είναι υπερβολικά υψηλά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τους το μέσο στεγαστικό δάνειο δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ, με τη δική τους πρόταση να ξεκινά από τις 75.000 ευρώ και ταβάνι τις 130.000 ευρώ.

Επίσης στον αέρα βρίσκεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας για δάνεια εκτός των στεγαστικών καθώς οι τράπεζες είναι αντίθετες στην πρόταση της κυβέρνησης να περιλαμβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις του νέου πλαισίου όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Αναφορικά με το κούρεμα της οφειλής των δανείων επίσης οι τράπεζες απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για οριζόντιο κούρεμα το οποίο θα είναι συνάρτηση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Αφού κάποιος ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλα «κουρέματα» και με ακίνητη περιουσία, εάν καταθέσει έναν πλήρη και εξειδικευμένο φάκελο. Εάν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας (νόμος) – δικαστής, θα έχουμε την εξής επαναλαμβανόμενη σκηνή:

Οι τράπεζες ανεξέλεγκτες (χωρίς κάποιον νόμο να τις περιορίζει) θα απαιτούν το max της οφειλής (αυτή εξάλλου είναι και η δουλειά τους) και οι δανειολήπτες, όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποί τους (οικονομικοί σύμβουλοι – δικηγόροι), θα πιέζονται συνεχώς χωρίς να έχουν μια εναλλακτική έξοδο – προστασία στις άμεσες διαδικασίες εκτέλεσης (πλειστηριασμοί). Άρα, σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης, οι τράπεζες με την ασφυκτική πίεση της ευρωπαϊκής τράπεζας για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και παράλληλα τη στοχοθέτηση 30.000 πλειστηριασμών.

Πηγή: CNN Greece (ΠΑ 25/1/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!