Μ. Θεοδωράκης: Έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας η Συμφωνία των Πρεσπών * Μητσοτάκης: Θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών * ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων κατά 4,06% τον Δεκέμβριο * Ανοιχτά τα καταστήματα αυτή την Κυριακή * Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 * Στα 780 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων * Εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (3,162 δισ. ευρώ) * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο * Την Κυριακή στις 2 μ.μ. το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

10/1/19

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων


Η «λυπητερή» του νέου ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τον Σεπτέμβριο για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το τοπίο στη φορολογία αλλάζει άρδην το 2019 καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά. Ο φόρος προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ.Ακόμα όμως και αυτές οι μειώσεις-ψίχουλα θα εξανεμιστούν στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την Πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή της δόσης μετά την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο 0,73% του ποσού της δόσης.

Οι εκτιμητές για τις αντικειμενικές

«Δουλειά» πιάνουν οι εκτιμητές ακινήτων. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019 και ενδεχομένως να τροποποιηθούν όχι μόνον οι τιμές ζώνης αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ. με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου, σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και τη ζήτηση που καταγράφονται στην αγορά ακινήτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στους υπόλοιπους φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Πηγή: in.gr (ΠΕ, 10/1/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!