Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Τι δικαιούται ο εργαζόμενος που εξαναγκάζεται να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και γενικότερα οι αλλαγές που υπάρχουν στις εργασιακές σχέσεις φέρνουν τα πάνω – κάτω στους εργαζόμενους.

Όμως τι δικαιούται ο εργαζόμενος που εξαναγκάζεται να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του;

Σε περίπτωση που ο εργοδότης επιδιώκει μέσω της αντισυμβατικής του συμπεριφοράς, την εκ μέρους του μισθωτού καταγγελία της σύμβασης εργασίας, αναγνωρίζεται στον τελευταίο το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση.



Πιο συγκεκριμένα, όταν ο εργοδότης, με συστηματικές παραβάσεις των υποχρεώσεών του, επιδιώκει τον εξαναγκασμό του μισθωτού σε παραίτηση, με απώτερο σκοπό την αποφυγή καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης, υφίσταται μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Τέτοιες παραβάσεις συνιστούν λ.χ. η μη καταβολή του μισθού στον εργαζόμενο επανειλημμένως, οι συνεχείς εξυβρίσεις ή προσβολές της προσωπικότητας αυτού, η άρνηση συνεργασίας, η δημιουργία δυσμενούς εργασιακού κλίματος, η στέρηση των καθηκόντων του μισθωτού, η σεξουαλική παρενόχληση.

Ο μισθωτός, λοιπόν, που έρχεται αντιμέτωπος με τις ως άνω εργοδοτικές παραβάσεις, μπορεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που του παρέχονται με το άρθρο 7 του Ν. 2112/1920, ανάμεσα στα οποία ανήκει και το δικαίωμα να θεωρήσει την μονομερή βλαπτική μεταβολή ως καταγγελία από την πλευρά του εργοδότη (απόλυση) και να αποχωρήσει, αξιώνοντας συγχρόνως την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης.

Επιπλέον, ο μισθωτός δικαιούται να αξιώσει και την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, εφόσον η ανωτέρω συμπεριφορά του εργοδότη επέφερε τέτοια ηθική μείωση στην προσωπικότητά του, ώστε η περαιτέρω συνέχιση της εργασίας του να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής.

Πηγή: in.gr (ΤΡ, 15/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!