ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

8/1/19

Τράπεζες: Αποδίδουν οι ρυθμίσεις δανείων με ετήσια άφεση χρέους


Τα πρώτα θετικά δείγματα για την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνουν στις τράπεζες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν άφεση χρέους.

Κατόπιν αυτού, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 ο δείκτης αθέτησης πληρωμών εκτιμάται ότι θα σπάσει για πρώτη φορά τον σκληρό πυρήνα του 2%, μειώνοντας τη διαφορά από το ποσοστό των δανείων που εξυπηρετούνται ομαλά. Σημειώνεται ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate), με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, κινείται στο 1,8% και είναι χαμηλότερος από τον δείκτη αθέτησης (default rate). Ο τελευταίος άρχισε να κινείται ανοδικά από το α΄ τρίμηνο 2018, φτάνοντας το 2,1%.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 διαπιστώνεται ελαφρά βελτίωση στο ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που ξαναγίνονται "κόκκινα" και αυτό χάρη στην εφαρμογή της νέας γενιάς ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και "κούρεμα" οφειλής. Οι ρυθμίσεις αυτές άρχισαν να εφαρμόζονται από το γ΄ τρίμηνο 2018 και το αποτέλεσμά τους θα καταγραφεί επισήμως στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες από τα τέλη του ερχόμενου μήνα. Ωστόσο, τα δείγματα που έχουν οι τράπεζες για το πώς έκλεισε το 2018, δείχνουν σαφή βελτίωση στην ανταπόκριση των δανειοληπτών στην εξυπηρέτηση ρυθμίσεων με άφεση χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα λανσάρουν πιο ενεργά με την έναρξη του 2019, ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν άφεση χρέους σε ετήσια βάση και όχι στο τέλος της διάρκειας της ρύθμισης.Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η ετήσια άφεση χρέους που θα δίνεται στον συνεπή δανειολήπτη ως ένα ισχυρό κίνητρο για να παραμείνει συνεπής στην εξυπηρέτηση του δανείου του, θα επικοινωνείται στους δανειολήπτες μέσω επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όσο για την άφεση χρέους, αυτή θα διαμορφώνεται αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη και της αξίας του δανείου σε σχέση με την αξία της εξασφάλισης (ακινήτου) για τις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων. Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων το συνολικό "κούρεμα" κινείται στο 30% έως και 40% για τα δάνεια που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες άρχισαν να εφαρμόζουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, "κομμένες και ραμμένες" στα μέτρα των δανειοληπτών, από το β΄ εξάμηνο του 2017. Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που προτάθηκαν από το β΄ εξάμηνο του 2017 δεν περιορίστηκαν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά εστίασαν στη βιωσιμότητα της ρύθμισης, προσφέροντας μείωση του επιτοκίου και διαχωρίζοντας το υπόλοιπο της οφειλής (split-balance).

Οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι ενώ με τις παλαιότερου τύπου πιο "άκαμπτες" ρυθμίσεις, στους 100 ρυθμισμένους πελάτες "έσκαγαν" ξανά οι 45, με τις tailor made ρυθμίσεις ξαναγίνονταν "κόκκινοι" οι 35 δανειολήπτες. Η αναλογία αυτή αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω σημαντικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν "κούρεμα" οφειλής.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να προηγηθεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

Πηγή: Capital.gr (ΤΡ, 8/1/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!