Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα


Επτά μήνες πριν, στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες διενέξεων και αντιπαραθέσεων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απαιτούσε από τη γειτονική χώρα αλλαγές στο Σύνταγμά της, προχώρησε και σήμερα, μετά από μία συζήτηση τριών ημερών σε υψηλούς τόνους εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωσή της.

Αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία ιστορική και την Ελλάδα «πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή της Ελλάδας και έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Έτσι άναψε το πράσινο φως για τη θεσμική διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή της.

Η Συμφωνία αναμένεται να καθαρογραφεί, να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τη γείτονα με ρηματική διακοίνωση για την κύρωσή της. Αυτό θα σηματοδοτεί ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.



Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ
Την άλλη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να έρθει στη Βουλή το σχετικό Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να κυρωθεί.

Η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής σημαίνει ότι τίθεται σε ισχύ και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα, οπότε ενεργοποιούνται και όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα.

Ενημέρωση διεθνών οργανισμών
Εν συνεχεία θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, ενώ σταδιακά αναμένεται να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλαγή ονόματος - Άνοιγμα πρεσβειών
Η γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί πλέον το νέο της όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, για την αλλαγή του οποίου, με ρηματική διακοίνωση, αναμένεται να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη.

Επιπλέον, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε άνοιγμα Πρεσβειών. Πλέον θα υπάρχει Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και Γενικό Προξενείο στη Μπίτολα και αντίστοιχα θα υπάρχει Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχουμε διπλωματική αποστολή, αλλά αποκαλείται «Γραφείο Συνδέσμου».

Αλλαγή δημοσίων εγγράφων - Απόσυρση αρχαίων συμβόλων
Με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος στα διπλωματικά, διεθνή αλλά και δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά στα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση η προθεσμία είναι 5 έτη και ξεκινά να μετράει από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας, ενώ για τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, η Συμφωνία δεσμεύει την ΠΓΔΜ ως προς το σεβασμό της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και σε έξι μήνες θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας ή της Αρχαίας Μακεδονίας στο έδαφος της γειτονικής χώρας

Σχολικά βιβλία - Εμπορικά σήματα
Η σχετική επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τα σχολικά βιβλία για να μπορέσουν να αφαιρεθούν οι αναφορές που θα κριθούν αλυτρωτικές.

Τέλος, σύμφωνα με τη Συμφωνία η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά σε Μακεδονία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν αλλάζει, ωστόσο, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ με τη συμφωνία διαμορφώνονται συνθήκες διαλόγου μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών που με καλή πίστη θα βρουν διέξοδο και λύσεις σε άλλα ζητήματα που μπορεί να αφορούν τα εμπορικά σήματα και τα εταιρικά λογότυπα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, όσα είναι κατοχυρωμένα στο ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΣΑ 26/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!