Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΕΣΠΑ: Αυτά είναι τα προγράμματα επιδοτήσεων που «τρέχουν» ή αναμένονται


Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τα χρήματα που έρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την στήριξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων – τα κοινώς γνωστά και ως ΕΣΠΑ- καταφέρνει να απορροφήσει η Ελλάδα, καταγράφοντας μάλιστα μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ.

Επιπλέον, η χώρα μας διατηρεί την πρώτη θέση της αξιοποίησης των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ» εκταμιεύοντας 2,702 δισ. ευρώ των σχετικών πόρων σε συνολικές επενδύσεις 11,091 δισ. ευρώ.

Και μέσα στο 2019, οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ανοίγουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες επιδότησης και επενδύσεων ενώ αυτό που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διοχετευτούν μόνον για μεγάλα έργα ή δημόσια προγράμματα αλλά αφορούν επιχειρηματίες ακόμη και πολύ μικρού οικονομικού βεληνεκούς.

Οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ευκαιριών που προσφέρει το ΕΣΠΑ μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε. Τα προγράμματα που ήδη τρέχουν αλλά και αυτά που αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν μια «μπάνκα» που αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ.



Ποια είναι τα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και σε ποιους αφορούν
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» ήδη τέσσερα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ:

Α. Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
Προσφέρει χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει και τις 200.000 ευρώ. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 6 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους. Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση για την αγορά καινούργιου εξοπλισμού και μηχανημάτων, την προμήθεια εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας, την τυποποίηση εξαγώγιμων προϊόντων και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Β. Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση
Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τις 150.000 ευρώ.

Επίσης ένα πρόγραμμα που αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας. Από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται δαπάνες ανακαίνισης με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, μεταφορικά μέσα, δαπάνες πληροφορικής, site και e-shop καθώς και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Γ. Επιχειρούμε Έξω
Το πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω» Αφορά σε προτάσεις που ο προϋπολογισμός φτάνει τις 100.000 ευρώ και αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι η προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα είναι ανοιχτό για όλο το 2019 μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Δ. Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός
Ένα πρόγραμμα για μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν 50 μέχρι και 250 υπαλλήλους. Χρηματοδοτείται η αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, την τυποποίηση προϊόντων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο προϋπολογισμός των προτάσεων μπορεί να κυμανθεί από 50.000 έως 400.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Τρία ακόμη προγράμματα αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και αφορούν σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

  • «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (β’ κύκλος προγράμματος)
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας
  • Επιβραβεύω - Ενισχύω τις επιχειρήσεις

(ΠΕ, 17/1/19)



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!