Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Σε εφαρμογή από τον Μάιο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο - Τι θα δηλώνεται


Με την υποχρέωση της δήλωσης, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, από όλους τους Ελληνες πολίτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, με εξαίρεση μόνον των τραπεζικών τους καταθέσεων, μπαίνει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάιο, μετά από καθυστέρηση ετών, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Παρόλο που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο σύνολό του το αργότερο στα τέλη του 2018 και παρότι στην προκήρυξη διενέργειας και υλοποίησης του έργου, μέσω ΕΣΠΑ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 γινόταν λόγος για πλήθος περιουσιακών πληροφοριών (κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων πολιτών) που θα υποχρεωθούν να δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε εν τέλει να δηλωθεί η ακίνητη και κινητή περιουσία των Ελλήνων, αλλά να εξαιρεθεί η δήλωση των τραπεζικών τους καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απαντώντας, τον Ιανουάριο του 2017 σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή, διευκρίνισε, ότι για τη σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δεν θα απαιτηθούν από τους φορολογούμενους στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Αντιθέτως, θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά και υπό μορφή «πόθεν έσχες» ακίνητα, σκάφη, ΙΧ, εταιρικά μερίδια, μετρητά, τιμαλφή, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μετοχές εταιρειών που έχουν συσταθεί με τις διατάσεις του ν.δ 2687/1953(Α 317) και του Ν.27/1975 κλπ.



Στόχος της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την περιουσιακή κατάσταση του κάθε Ελληνα πολίτη, ώστε να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τις μεταβολές που τυχόν θα επέρχονται ανά έτος στα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία η δηλώσουν ανακριβή ο εντοπισμός τους θα οδηγεί σε κατάσχεση υπέρ του δημοσίου των στοιχείων που θα αποκρυβούν.

Ακόμη, αν από τους φορολογικούς ελέγχους υπάρξουν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό και απόκρυψη εσόδων όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος ανά έτος καταβάλλοντας επιπλέον φόρους.

Πηγή: newpost.gr (ΠΕ, 17/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!