Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ποιοι και πώς επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τα επιδόματα που αυξάνονται


Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα οδηγήσουν σε αύξηση 24 διαφορετικά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στα επιδόματα αυτόματα τον Φεβρουάριο». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, όχι μόνο για όσους αμείβονται με αυτόν, αλλά και σε άνεργους, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες και εκτιμά ότι «από την αύξηση των επιδομάτων και μόνο θα ωφεληθούν περίπου 300.000 άτομα».

Όλα δείχνουν ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο του 2019 με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο. Τα σενάρια πολλά. Κατ’ αρχήν, η αύξηση του μισθού θα συνοδευτεί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα είναι η ίδια με την αύξηση του μισθού.

Από την αύξηση – που θα είναι από 3 έως 10% – θα υπάρξουν και δυσαρεστημένοι! Πάνω από 1 εκατ. αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αυξημένες στο ίδιο ποσοστό που θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός.

Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει ότι με τον κατώτατο μισθό πληρώνονται νέοι εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή άτομα που καλύπτουν θέσεις μερικής απασχόλησης. Σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχουν δυσκολίες. Θα υπακούσουν οι επιχειρήσεις;

Μερικές επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν το ωράριο εργασίας. Δηλαδή από οκτώ ώρες να πάνε στις έξι, ώστε να είναι πάλι μία η άλλη…

Να τονισθεί ότι, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η χώρα μας είναι πλέον στην τελευταία θέση της «μεσαίας ταχύτητας» με κατώτατο ωρομίσθιο της τάξεως των 3,4 ευρώ. Στη Μάλτα είναι 4,3 ευρώ, στην Ισπανία 4,46 ευρώ, στην Πορτογαλία 3,5 ευρώ και στη Σλοβενία 4,84 ευρώ.

Οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι «το ποσοστό της αύξησης θα καθοριστεί με βάση και την πορεία του πληθωρισμού ή της παραγωγικότητας της εργασίας». Όμως οι δύο αυτοί δείκτες είναι χαμηλοί, ενώ οι δανειστές δηλώνουν ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν κινήσεις που θα ανατρέψουν την πτωτική πορεία της ανεργίας ή την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία μόλις τα τελευταία δύο χρόνια επανήλθε σε θετικό πρόσημο».

  • Με αύξηση 4%ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 586 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 609,4 ευρώ. Οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν από τα 492 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 512 ευρώ.
  • Με αύξηση 5%,τα μεικτά θα πάνε στα 615 ευρώ και τα καθαρά στα 517 ευρώ.
  • Με αύξηση 6%, τα μεικτά πάνε στα 621 ευρώ και στα 522 ευρώ καθαρά.

Τώρα οι νέοι κάτω των 25 ετών εισπράττουν για 8 ώρες 429 ευρώ. Η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 100 ευρώ. Οι εργοδότες θα τα δώσουν;



Ποιοι επηρεάζονται

1. Επηρεάζονται οι αποδοχές του 20% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

2. Οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ με αποδοχές κάτω των 600 ευρώ μεικτά είναι 673.000.

Αυξάνονται 10 επιδόματα

Αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν τα εξής επιδόματα:

Ανεργίας του ΟΑΕΔ: 360 ευρώ.
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της ανεργίας.
Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.
Εποχικό επίδομα ανεργίας.
Επίδομα επίσχεσης, τριετίες κ.λπ.

Να τα δούμε αναλυτικά:

1. Από το 2012 δεν ισχύουν οι τριετίες, έως ότου η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Όσοι είχαν συμπληρώσει έως το 2012 προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και πάνω.

2. Επίδομα γάμου.Είναι το 10%του μισθού. Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ λαμβάνουν 58,6 ευρώ επίδομα γάμου, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού.

3. Επίδομα ανεργίας. Είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

4. Επιπλέον παροχές ανεργίας: α) Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, β) ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων:15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, γ) ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, δ) ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ε) ειδικό εποχικό βοήθημα.

5. Αμοιβή κοινωφελούς εργασίας Είναι ίση με τις κατώτατες καθαρές αμοιβές ανειδίκευτου εργάτη: 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως, αμοιβές που θα αυξηθούν αντίστοιχα.

6. Νέων θέσεων. Είναι από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

7. Γενικές παροχές,δηλαδή ειδική παροχή μητρότητας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη κ.ά.

8. Αποζημίωση μαθητείας.

9. Επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του κατώτατου μισθού.

10. Καταβολή αποδοχών σε συμμετοχή τους σε εξετάσεις.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΕ 23/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!