Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Σημαντικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη


Σημαντικές παραμένουν ακόμη οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών όσον αφορά στον νέο νόμο Κατσέλη, με μοναδικό σημείο σύγκλισης την πρόθεση των δύο πλευρών να αποφύγουν πάση θυσία μία επίσημη παράταση του νόμου μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Η διαμόρφωση του πλαισίου ενός τελείως νέου νόμου Κατσέλη και ενός νέου άρθρου 9 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συζητήθηκαν χθες με τους "θεσμούς". Στη συνάντηση, από πλευράς τραπεζών συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φ. Καραβίας (Eurobank), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), X. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος της Επιτροπής των τραπεζών για τα NPLs Θ. Καλαντώνης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζη που απουσίαζε στο εξωτερικό και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, Χ. Απαλαγάκη.

Αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, περίμετρος προστασίας του νέου άρθρου 9 του νόμου και "κουρέματα" δανείων από τις τράπεζες, παραμένουν εστίες διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών. Ειδικότερα:



α) Αξία προστασίας πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα, κατά μέσο όρο στις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος έχει όρια προστασίας από 180.000 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Οι τράπεζες κατεβάζουν τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 100.000 ευρώ, με διάθεση, ωστόσο, να διαπραγματευθούν αύξηση του ορίου αυτού μέχρι τις 120.000 – 130.000 μάξιμουμ.

β) Περίμετρος προστασίας του νέου άρθρου 9: Η κυβέρνηση θέλει η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα.

Επ' αυτού οι τράπεζες είναι κάθετα αντίθετες, εκτιμώντας ότι η προστασία πρέπει να παρέχεται μόνο όταν η πρώτη κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, η βεντάλια του καθεστώτος προστασίας ανοίγει για όλες τις κατηγορίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και μεγάλων καταναλωτικών, τη στιγμή που ήδη τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια σε καθεστώς προστασίας ανέρχονται σε 16 δις. ευρώ.

γ) Το "κούρεμα" των δανείων: Οι τράπεζες λένε "ναι" στο "κούρεμα" για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση, αλλά αυτό να εξετάζεται και να διαμορφώνεται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και σε καμία περίπτωση να είναι οριζόντιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα "κούρεμα" οριζόντιου τύπου, στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου. Έτσι, π.χ. αν γίνεται λόγος για δάνειο 200.000 ευρώ και τρέχουσα αξία ακινήτου 100.000 ευρώ, να "κουρεύεται" η διαφορά των 100.000 ευρώ και το εναπομείναν ποσό να αποτελεί τη νέα δανειακή σύμβαση, με την οφειλή να ρυθμίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τη δόση που θα προκύπτει από αυτή τη ρύθμιση, θα έρχεται στη συνέχεια να επιδοτεί κατά το 1/3 το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων κυβέρνησης – τραπεζών στους "θεσμούς", η κυβέρνηση ζήτησε να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο νέο νόμο Κατσέλη και όσοι έχουν πάει στα δικαστήρια με τον ισχύοντα νόμο και το αίτημά τους έχει απορριφθεί (!).

Αποκρούοντας το αίτημα αυτό, οι τράπεζες τόνισαν ότι στις υποθέσεις απένταξης από το καθεστώς προστασίας του νόμου, αυτό έχει αποφασιστεί από τα δικαστήρια διότι έχει εξακριβωθεί δόλος του αιτούντος την προστασία. Σημειώνεται ότι στα δικαστήρια απορρίπτεται το 40% των αιτημάτων προστασίας.

Όπως είναι προφανές από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης με τους "θεσμούς", ο δρόμος για τη σύγκλιση των προτάσεων κυβέρνησης και τραπεζών παραμένει μακρύς. Για την ακρίβεια… πλατύς, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ούτως ώστε να αποφευχθεί επισήμως νέα παράταση του νόμου. Και οι δύο πλευρές "ξορκίζουν" τη λέξη παράταση και στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να τρέξουν τόσο το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δεχτεί τις ρυθμίσεις των δανείων, όσο και τις τελικές προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο νέο σχέδιο νόμου προκειμένου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ 23/1/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!