Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πώς μπορούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ να διεκδικήσουν αναδρομικά


Για το εύρος των αναδρομικών που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφασίζει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πώς μπορούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ να τα διεκδικήσουν;

Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν από την πολιτεία να τους καταβάλει όλα τα κομμένα δώρα και επιδόματα, δηλαδή τον 13ο και τον 14ο μισθό, από το 2013 έως και σήμερα. Η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να καταθέσουν ομαδικές αγωγές σε βάρος του δημοσίου έως τη δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ η οποία αναμένεται από τα τέλη Μαρτίου και μετά.



Σύμφωνα με τον εργατολόγο κύριο Διονύση Ρίζο η περίοδος των διεκδικήσεων αφορά την τελευταία διετία καθώς η προηγούμενη περίοδος έχει παραγραφεί. Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν με ομαδικές αγωγές να διεκδικήσουν το σύνολο των μισθών που έπαιρναν πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου αλλά τα κομμένα δώρα και μισθούς που έχουν διαμορφωθεί μετά το 2012. Το ύψος των χρημάτων αυτών είναι 1000 ευρώ το χρόνο ανά δημόσιο υπάλληλο δηλαδή 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 ευρώ το καλοκαίρι για όλους ανεξάρτητα από τον μισθό. Η υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι οποίοι είχαν προσφύγει σε μικρά δικαστήρια πετυχαίνοντας θετικές αποφάσεις. Την υπόθεση κατόπιν ανέλαβε το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης την παρέπεμψε στην ολομέλεια υιοθετώντας σχεδόν πλήρως το σκεπτικό πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις.

Ποιοι όμως μπορούν να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα και επιδόματα;

Εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, εν ενεργεία υπάλληλοι ΟΤΑ, εν ενεργεία υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ένστολοι, αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ & υπάλληλοι ΝΠΔΔ καθώς και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2017 ή και το 2018.

Οι αγωγές κατατίθενται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία του τόπου όπου υπηρετεί ο εργαζόμενος και σε αυτές τις αγωγές ο κάθε υπάλληλος πρέπει να έχει εξατομικευμένη αντιμετώπιση και ανάλυση ποσών ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας κ.λπ. Στις αγωγές πρέπει τέλος να περιγράφονται αναλυτικά οι περικοπές που έχουν γίνει.

Πηγή: businessnews.gr (ΠΕ 31/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!