Καθαρή νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές - Σε 12 από τις 13 περιφέρειες προηγείται η ΝΔ * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

25/1/19

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο, τεκμήρια, επιδόματα


Πώς επηρεάζονται τα παιδιά
Δεν επηρεάζεται ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου με τις χωριστές δηλώσεις, δεδομένου ότι και όταν υποβάλλεται η κοινή δήλωση των ζευγαριών, ο φόρος και επομένως και το αφορολόγητο υπολογίζονταν χωριστά από τον σύζυγο ή τη σύζυγο.

Ωστόσο, αυτό που μεταβάλλεται στο εξής είναι το γεγονός ότι εάν κάποιος σύζυγος από τους δύο εμφάνιζε έλλειμμα στο εισόδημα που απαιτείτο για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου ορίου, αυτό καλυπτόταν από τα εισοδήματα του άλλου μέλους του ζευγαριού, όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης. Πλέον, με τη μεταβολή και το δικαίωμα υποβολής χωριστής δήλωσης για τα έγγαμα ζευγάρια, δεν υφίσταται αυτή η δυνατότητα για όσους επιλέξουν το φορολογικό... διαζύγιο.

Ανάλογη αντιμετώπιση και στα τεκμήρια
Το ίδιο όμως ισχύει και για τις περιπτώσεις των τεκμηρίων, στα οποία ενώ υφίσταται η δυνατότητα αλληλοκάλυψης, πλέον για τα ζευγάρια που προβαίνουν σε χωριστές δηλώσεις, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει, καθότι ο κάθε ένας από τα μέλη του ζευγαριού, θα υποβάλλει τη δική του φορολογική δήλωση.Τι θα συμβεί με επιδόματα;
Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα συμβεί με τα πιθανά επιδόματα, τα οποία λαμβάνουν κάποια ζευγάρια, όπου ένα από τα βασικά κριτήρια αποτελεί το οικογενειακό εισόδημα. Μία τέτοια περίπτωση επιδόματος είναι το επίδομα τέκνων, το οποίο καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο ονομαζόμενο ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται ως το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας.

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις χωριστές δηλώσεις συζύγων

Στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του, προστίθενται τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών κατά τη διαδικασία χωριστών δηλώσεων συζύγων.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς έχουν να παρουσιάσουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του παιδιού προστίθεται σε αυτό του πατέρα και φορολογείται στο δικό του ΑΦΜ. Ωστόσο, εάν κάποιος από τους δύο γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τη μέριμνα. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους συντρόφους που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

Οι υπόχρεοι
Στον αντίποδα, για περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά συμπλήρωσαν στη διάρκεια του 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να υποβάλουν από φέτος για πρώτη φορά τη δική τους φορολογική δήλωση.

...και οι εξαιρέσεις

Της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται για παράδειγμα φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα 18 έτη, οι οποίοι νοικιάζουν σπίτι και διαμένουν στην επαρχία. Δεδομένου ότι θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι υποχρέωση των γονέων τους.

Επιπλέον, εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους στη διάρκειά του και δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο, όπως σπίτι ή αυτοκίνητο, τα οποία θα έπρεπε υπό διαφορετικές συνθήκες να δηλώσουν.

Πηγή: forologikanea.gr (ΠΑ 25/1/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!