ΤτΕ: Στα €2,45 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα στο 8μηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο οκτάμηνο του 2019 * Πανελλαδική απεργία στις 24/9 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

12/1/19

Τι χρεώνουν οι τράπεζες για τις επανεκδόσεις καρτών


Η εποχή που οι τράπεζες αντικαθιστούσαν δωρεάν μια χρεωστική κάρτα μετά από κλοπή ή απώλεια έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αφού πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χρεώνουν από 5 έως 6 ευρώ για κάθε ανανέωση κάρτας.

Το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε μια «συντονισμένη» αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής τους, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την κερδοφορία τους που «νοσεί βαριά» υπό το βάρος των κόκκινων δανείων.Μετά τις αυξήσεις, οι προμήθειες διαμορφώνονται ως εξής σήμερα ανά συστημική τράπεζα:


Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν δωρεάν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό χρεώνονται στόχος τους είναι να εξορθολογήσουν το τιμολογιακό τους μοντέλο.

Υπό συζήτηση βρίσκεται, μάλιστα, το «αμερικάνικό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο κάθε πελάτης καταβάλλει μια ετήσια συνδρομή προς την τράπεζα (π.χ. 10 ευρώ) και χρησιμοποιεί δωρεάν μια σειρά από υπηρεσίες όπως αναλήψεις από ΑΤΜ, έκδοση καρτών, χρήση λογαριασμών e-banking κτλ. Στελέχη του κλάδου, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν είναι έτοιμη η ελληνική αγορά για μια τέτοια αλλαγή του μοντέλου.

Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή των capital controls το 2015, η χρήση χρεωστικών καρτών στη χώρα μας εκτοξεύτηκε, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, κυκλοφορούν 15 εκατ. χρεωστικές κάρτες περίπου, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται συναλλαγές 21,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: insider.gr (ΣΑ, 12/1/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!