Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τι θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα και αποδείξεις


Σε συνδυασμένες κινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να διατηρηθεί η δυναμική των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η χρήση πλαστικού χρήματος προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη βάση αυτή, το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα αυξάνεται το όριο των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να κτίζουν το αφορολόγητο.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να δοθεί εκ νέου ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο εσωτερικό της χώρας έχει διαπιστωθεί κάμψη της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και αύξηση των συναλλαγών με μετρητά.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 10%. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2019 (φορολογικές δηλώσεις 2020) και να διαμορφωθεί στο 15%.



Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων ανέρχεται σήμερα σε 15% και εξετάζεται να αυξηθεί στο 20% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2020. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20% και εξετάζεται να αυξηθεί στο 25%-30%.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο άλλωστε θα περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς διατάξεις, όπως είναι η μείωση του ορίου πάνω από το οποίο οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, e-banking, μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, εμβάσματα κ.τ.λ.) για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Στη βάση αυτή αγορές αξίας άνω των 200 ή 300 ευρώ θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο αν είναι κάτω από τα παραπάνω όρια το ποσό που θα αναγράφεται στην απόδειξη θα μπορεί να πληρωθεί με μετρητά.

Για το οικονομικό επιτελείο η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα συνεπάγεται περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και λιγότερη φοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί πως μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος έχει καταδείξει πως μια αύξηση κατά 1% στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω «πλαστικού χρήματος», οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μπορεί να ανέλθει έως και σε 6% περίπου.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 14/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!