Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

"Κόκκινα" δάνεια: Πλατφόρμα επιλογής δανειοληπτών προς προστασία


Το μείζον πρόβλημα του «κόκκινου» στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αρκετά σύντομα οι ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως ο νόμος Κατσέλη λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυσεπίλυτο θέμα του προβληματικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου. Ως γνωστόν συστήνεται μικτή επιτροπή με εκπροσώπους και των συναρμόδιων υπουργείων η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ συγχρόνως θα διαμορφωθεί πλατφόρμα μέσα από την οποία θα γίνεται η επιλογή των δανειοληπτών που θα πρέπει να τύχουν προστασίας.



Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που έχουν τα φυσικά πρόσωπα είτε έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη είτε όχι, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Κίνητρο για την εξωδικαστική ρύθμιση θα είναι:

• Η ταχεία διευθέτηση των οφειλών τόσο γι’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους και δεν έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο νόμο, και

• Η επιδότηση της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, δηλαδή όσων το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, που μένει να οριστικοποιηθεί. Πρόκειται για ένα μοντέλο εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη. Το μοντέλο είναι αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα, να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους βάσει τυποποιημένων λύσεων, που μπορεί να περιέχουν και «κούρεμα» της οφειλής. Το «κούρεμα» θα είναι συνάρτηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου και του ύψους του δανείου. Ουσιαστική διαφορά της εξωδικαστικής ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις είναι ότι η ένταξη στην πλατφόρμα δεν θα γίνεται βάσει προϋποθέσεων. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η ένταξη θα γίνεται χωρίς να υπάρχουν «κόφτες», αλλά η ρύθμιση που θα προκύπτει θα βασίζεται σε κριτήρια, δηλαδή το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση.

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, το ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι, εφόσον ο νόμος τούς επιτρέψει να προχωρήσουν σε πωλήσεις, τιτλοποιήσεις κ.λπ. στεγαστικών δανείων, να μπορέσουν να το πράξουν σε τιμές τέτοιες που να μην έχουν σημαντικές απώλειες.

Οι τράπεζες δουλεύουν συνειδητά προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του προβληματικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, αυτό γίνεται με πολλή προσοχή, καθώς οι λογικές «κουρεμάτων» και άλλων παρόμοιων μεθοδολογιών έχουν οδηγήσει μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτες να γίνουν κακοπληρωτές ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την τράπεζα.

Τραπεζικοί παράγοντες τέλος μιλούν θετικά για το σχέδιο του ΤΧΣ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, όπως και για το πρόγραμμα «Εστία» που προβλέπει επιδότηση από το Δημόσιο, αλλά εκτιμούν πως οι τράπεζες θα έχουν κινηθεί αυτονόμως πολύ νωρίτερα και θα έχουν επιλύσει μέρος του προβλήματος πριν από την κοινή εφαρμογή.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΤΕ, 16/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!