Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Airbnb: Τα νέα «Κουκάκια» της Αθήνας


Ενώ μέσα στην κρίση η αγορά ακινήτων είχε όχι απλά παγώσει αλλά το σκηνικό θύμιζε «βομβαρδισμένο» τοπίο με ολόκληρες οικοδομές να μένουν γιαπιά και πολλά ακίνητα που ήταν προς ενοικίαση ή προς πώληση να ρημάζουν, καθώς κανένας δεν ενδιαφερόταν λόγω έλλειψης χρημάτων, τα τελευταία 3-4 χρόνια ένας νέος παράγοντας ήρθε να ρίξει το απαιτούμενο ρευστό.

Ο λόγος για το Airbnb που ειδικά σε περιοχές που ήταν «ξεχασμένες» όπως το Κουκάκι έδωσε όχι απλά πνοή αλλά τα μετέτρεψε σε «χρυσωρυχείο» και έκανε τους πάντες είτε να λατρέψουν το Airbnb, είτε να το μισήσουν θανάσιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 το Κουκάκι ήταν στην πέμπτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα τις περιοχές πως σημείωσαν αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 800%.

Η ζήτηση πλέον στην περιοχή του Κουκακίου έχει ως αποτέλεσμα η μέση ημερήσια μίσθωση να κινείται στα 51 ευρώ ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που τον περασμένο Ιούνιο έφτασαν και τα 61 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση τιμή εσόδων να κινείται στα 679 ευρώ μηνιαίος, σύμφωνα με την ίδια πλατφόρμα



Γεγονός είναι όμως πως το Κουκάκι έχει ήδη «κορεστεί» και η αγορά αναζητά ήδη νέα «Κουκάκια».

Ήδη καταγράφονται κινήσεις γύρω από το κέντρο που «φωτογραφίζουν» ποιες περιοχές έχουν την δυναμική να γίνουν τα νέα «Κουκάκια». Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα insideairbnb.com που καταγράφει σε παγκόσμια κλίμακα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Airbnb.

Για την Αθήνα η 20άδα των περιοχών με την μεγαλύτερη δέσμευση κατοικιών για το Airbnb στις αρχές Ιανουαρίου 2019 ήταν η εξής:

Εμπορικό Τρίγωνο-Πλάκα 1.320
Εξάρχεια-Μουσείο 779
Κουκάκι-Μακρυγιάννη 732
Νέος Κόσμος 620
Αγιος Κωνσταντίνος 550
Παγκράτι 464
Πλατεία Αττικής 413
Κολωνάκι 353
Αμπελόκηποι 350
Ακρόπολη 330
Θησείο 274
Πετράλωνα 270
Κεραμεικός 255
Κυψέλη 222
Παναθηναϊκό Στάδιο 220
Ιλίσια 197
Λυκαβηττός 118
Ζάππειο 105
Γουδί 102
Γκύζη 97

Για τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα των περιοχών που έχουν την δυναμική να γίνουν νέα «Κουκάκια», ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής, λέει: «Όλο το κέντρο της Αθήνας. Το Κουκάκι έχει ξεφύγει. Φιλοπάππου, Θησείο είναι από τις πρώτες περιοχές που φύγανε (σ.σ μέσω Airbnb).

Μετά μεταφέρθηκαν κάποιοι στα Εξάρχεια. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος. Παγκράτι, Ιλίσια πίσω από το Χίλτον εκεί μέσα, όλες αυτές οι περιοχές που είναι πέριξ του κέντρου. Απέκτησαν μια δυναμική. Θεωρώ και αυτό είναι μια άποψη δική μου, πως θα αρχίσουν να ανεβαίνουν πλέον περιοχές απαξιωμένες.

Στο Μεταξουργείο αρχίζει για παράδειγμα να εντοπίζεται ένα ενδιαφέρον. Εκεί αν περπατήσει κανείς θα δει πως αρχίζει να αλλάζει λίγο η εικόνα. Πρόκειται για επιχειρήσεις κλπ. Γεγονός είναι πως κάποιοι που συζητούν και ξέρουν κάποια πράγματα για την Αθήνα λένε πως σε πέντε χρόνια θα έχει τελείως άλλη όψη. Θα το δούμε βέβαια αυτό γιατί ζούμε στην Ελλάδα».

Πηγή: news.gr (ΣΑ 26/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!