Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

5 σημαντικές προθεσμίες μέχρι 18 Ιανουαρίου 2019


Πέντε σημαντικές προθεσμίες με καταληκτικές ημερομηνίες υπάρχουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2019, για φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και εταιρείες.

Τέλη Κυκλοφορίας

Η πρώτη προθεσμία που θα αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η 11η Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας όπως επίσης και να κατατεθούν οι πινακίδες από όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.



Επίδομα Θέρμανσης

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης (οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης)πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος μέχρι 15 Ιανουαρίου. Αν καθυστερήσουν, δεν χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα (εφόσον βεβαίως πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Απλώς, αντί να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Α21

Στις 15 Ιανουαρίου, κλείνει η πλατφόρμα υποβολής του εντύπου Α21 το οποίο αφορά στο επίδομα τέκνων του 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία έχουν ήδη κάνει την σχετική αίτηση, ωστόσο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους δικαιούχους να μην χάσουν το επίδομα το οποίο αφορά στο σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Επαγγελματικός λογαριασμός

Η 15η Ιανουαρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση του λεγόμενου «επαγγελματικού λογαριασμού» στο σύστημα Taxisnet. Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά. Η μη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού οδηγεί σε διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης διόρθωσης σε περίπτωση απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού. Στην εκπρόθεσμη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Δημοτικά τέλη

Στις 18 Ιανουαρίου, συμπληρώνεται το 6μηνο περιθώριο που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στους δήμους και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η συγκεκριμένη προθεσμία –η οποία προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι- δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών. Τον κίνδυνο, επισημαίνει σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να δοθεί νέα εξάμηνη παράταση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών, ειδικά στην περιφέρεια.

(ΤΡ, 8/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!