Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τα 4 βήματα για ρύθμιση χρεών στα Ταμεία με «κούρεμα» 60%-70%


Τέσσερα απλά βήµατα και «κούρεµα» της τάξης του 60%-70% περιλαµβάνει η νέα ρύθµιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταµεία που αναµένεται να νοµοθετηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να τεθεί σε εφαρµογή από τον Μάρτιο.

O ασφαλισµένος οφειλέτης θα εντάσσεται µε αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρµα, θα επιλέγει εθελοντικά την ένταξή του στον επανυπολογισµό που θα συνεπάγεται σηµαντικό «κούρεµα» βασικής οφειλής αλλά και συντάξιµου µισθού, θα καρπώνεται «κούρεµα» των νέων προσαυξήσεων και θα επιλέγει ο ίδιος το πλήθος των δόσεων (έως 120, αλλά θα ισχύει ελάχιστο ποσό δόσης). Το νέο σχήµα θα απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελµατίες και αγρότες, συνολικά 958.000 µη µισθωτούς (584.000 πρ. ΟΑΕΕ, 356.000 πρ. ΟΓΑ και 18.000 πρ. ΕΤΑΑ).

Μέσω της νέας ρύθµισης εκτιµάται πως θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 µη µισθωτοί άνω των 62 ετών, οι οποίοι δεν µπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών.



Τελευταία ευκαιρία
Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελµατίες του ΟΑΕΕ. Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθµιση, που θα είναι η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά µέτρα.
Αναλυτικά τα βήµατα για τη νέα ρύθµιση προβλέπουν:

1. Ενταξη µε αίτηση του οφειλέτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ που θα αναπτυχθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, η ηλεκτρονική αίτηση θα παραµείνει ενεργή για ορισµένο χρονικό διάστηµα, και όχι επ’ αόριστον (για παράδειγµα, ένα εξάµηνο ή έως το τέλος του 2019). ∆εν θα υπάρχουν εισοδηµατικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη.

2. Ο οφειλέτης θα αιτείται τον επανυπολογισµό των παλαιών οφειλών του, δηλαδή των οφειλών που γεννήθηκαν έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2016, στη βάση τεκµαρτών εισοδηµάτων, µε το νέο σύστηµα, ήτοι µε βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα που δήλωνε στην Εφορία τη χρονική περίοδο κατά την οποία δηµιουργήθηκαν οι οφειλές. ∆εδοµένου ότι τα ψηφιακά δεδοµένα της ΑΑ∆Ε µέσω Τaxis φτάνουν έως το 2002, στο επίκεντρο µπαίνουν τα χρέη της 14ετίας 2002-2016. ∆εν αποκλείεται, ωστόσο, για τεχνικούς λόγους ο επανυπολογισµός να γίνει για όλα τα χρέη, ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησής τους, σύµφωνα µε την ελάχιστη σηµερινή εισφορά. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία του επανυπολογισµού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η µεγάλη πλειονότητα θα πέσει στην ελάχιστη εισφορά λόγω χαµηλών δηλωµένων εισοδηµάτων. Αυτό σηµαίνει πως για όσους είχαν έως 7.032 ευρώ τον χρόνο καθαρό εισόδηµα, το χρέος θα επανυπολογιστεί στα 158 ευρώ τον µήνα για τους προερχόµενους από τα πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για χρέη σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Για τους προερχόμενους από τα πρ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ, ΤΑΣ, που συσσωρεύουν χρέη και για επικουρικό-εφάπαξ, η κατώτατη εισφορά φτάνει στα 222 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους ασφαλισμένους στο πρ. ΤΣΑΥ φτάνει στα 181 ευρώ. Προσοχή: η ένταξη στον επανυπολογισμό θα είναι εθελοντική, δηλαδή ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, ώστε να καρπωθεί το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. Για παράδειγμα, οι αγρότες που πλήρωναν χαμηλές ποσοστιαίες εισφορές επί χαμηλών τεκμαρτών εισοδημάτων εκτιμάται πως δεν θα έχουν συμφέρον να ενταχθούν στον επανυπολογισμό -τουλάχιστον η πλειονότητά τους-, ωστόσο θα μπορούν να ευνοηθούν από το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και την αποπληρωμή της οφειλής σε 36 ή 120 δόσεις. Ο επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών θα έχει επιπτώσεις στον συντάξιμο μισθό, που είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης.

3. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι της τάξης του 85%. Οπως εξηγούν ειδικοί, το «κούρεμα» δεν θα αφορά τις προσαυξήσεις που βαραίνουν την παλαιά οφειλή. Μαζί με την οφειλή θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις. Δηλαδή, οι αναδρομικές προσαυξήσεις, όπως προκύπτουν με βάση τη νέα οφειλή, θα «κουρεύονται» κατά 85%, κάτι που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη ωφέλεια.

4. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται οφειλές του 2017 χωρίς επανυπολογισμό, καθώς γι’ αυτές ισχύει -ούτως ή άλλως- το νέο καθεστώς. Ακολούθως, ο οφειλέτης-αιτών θα επιλέγει το πλήθος των δόσεων με βάση το επανυπολογισμένο ύψος της οφειλής: έως 36 δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικές ή άλλες ρήτρες για το πλήθος των δόσεων, αλλά θα ισχύει ελάχιστο ποσό δόσης. Ανάλογη του εύρους αποπληρωμής θα είναι και η τοκοφορία των δόσεων

Παραδείγματα
Ασφαλισμένος βιοτέχνης έχει οφειλή στον ΟΑΕΕ 72 μηνών (36 μήνες στην 6η ασφαλιστική κλάση και 36 μήνες στην 7η) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλόμενες εισφορές είναι 31.270 ευρώ και οι προσαυξήσεις 9.620 ευρώ, ήτοι συνολικά 40.890 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό ο ασφαλισμένος θα καταβάλει 11.376 ευρώ για τις οφειλόμενες εισφορές και για τις προσαυξήσεις 1.443 ευρώ. Συνολικά 12.819 ευρώ, όπερ σημαίνει μείωση 68% επί της αρχικής οφειλής του.

Ασφαλισμένος έμπορος έχει οφειλή στον ΟΑΕΕ 36 μηνών στην 4η ασφαλιστική κλάση για την περίοδο 2012-2014. Οι οφειλόμενες εισφορές είναι 8.408 ευρώ και οι προσαυξήσεις 5.036 ευρώ, ήτοι 13.445 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό ο ασφαλισμένος θα καταβάλει για τις οφειλόμενες εισφορές 5.688 ευρώ και για τις προσαυξήσεις 755 ευρώ. Συνολικά 6.433 ευρώ, όπερ σημαίνει μείωση 52% επί της αρχικής οφειλής του.

Πηγή: Έθνος (ΔΕ 28/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!