Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Το φιάσκο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία


Σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο εξελίχθηκε το ζήτημα της θέσπισης νέας ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στα εκατομμύρια των οφειλετών ότι θα έρθει νέα έκτακτη και γενικευμένη ρύθμιση, αυτή τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών.

Οι προσδοκίες πάγωσαν τις προηγούμενες ημέρες όταν κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε με νόημα ότι αίτημα για ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση δεν έχει ακόμη υποβληθεί στους θεσμούς και δεν είναι βέβαιο ότι θα υποβληθεί. Πίσω από αυτόν τον πάγο, όμως, στις προσδοκίες των οφειλετών υπάρχει προϊστορία και παρασκήνιο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση συζητήθηκε για αρκετό διάστημα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των εκπροσώπων σε τεχνική επίπεδο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πρόθεση αυτή έπεσε πάνω σε τοίχο διότι οι θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θεωρούν ότι η "κουλτούρα πληρωμών" στην Ελλάδα παραμένει ασθενής.



Τι είναι η κουλτούρα πληρωμών; Η ευκολία με την οποία ένας κρίσιμος αριθμός φορολογούμενων αφήνει απλήρωτες φορολογικές οφειλές προκειμένου να τις εντάξει σε μια ρύθμιση που θα έρθει αργότερα. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η θέσπιση αυτής της ρύθμισης θα δικαίωνε αυτές τις προσδοκίες και ο τελικός χαμένος θα ήταν το δημόσιο ταμείο. Άλλωστε, σημειώνουν στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, για όποιον δεν μπορεί πραγματικά να πληρώσει υπάρχουν οι λύσεις του νόμου Κατσέλη και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα σχέδιά της για ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες στο πλαίσιο και του παζαριού της με τους θεσμούς να περάσει και άλλες παρεμβάσεις, μεγαλύτερης πολιτικής και εκλογικής προτεραιότητας και σκοπιμότητας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει εκατομμύρια φορολογούμενους σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 4.200.472.

Ελπίδες για τη ρύθμιση
Πάντως, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κάποιας μορφής παρέμβαση για τους οφειλέτες. Όπως για παράδειγμα η, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε ως 36.

Πηγή: capital.gr (ΚΥ 27/1/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!