Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Παρελθόν από το νέο έτος τα βιβλιάρια υγείας


Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπαίνουν από το νέο έτος τα βιβλιάρια υγείας.

Έτσι από την 1η Φεβρουαρίου 2019 οι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους (έμμεσα ασφαλισμένοι) αλλά και οι συνταξιούχοι δεν θα περιμένουν στις ουρές για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας αφού θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.

Στο πλαίσιο αυτό από τον νέο χρόνο η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους προκειμένου να καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και για παροχές σε χρήμα από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του ΕΦΚΑ, θα γίνεται μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.



Ειδικά για όσους ασφαλισμένους λαμβάνουν, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φάρμακα υψηλού κόστους προβλέπεται η διατήρηση με μέριμνα του ΕΟΠΥΥ βιβλιαρίων για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετική με την παροχή αυτή.

Την ίδια στιγμή χάρη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας» κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει ολόκληρη την ασφάλιση του στον προσωπικό υπολογιστή του.

Να σημειωθεί εδώ ότι το σύστημα αυτό αποτελεί τα ψηφιακά ασφαλιστικά βιογραφικά όλων των πολιτών ενώ διατηρεί το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 144 δισ. ωρών ασφάλισης και άλλες τόσες αναμένεται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των έμμεσα ασφαλισμένων που ανέρχονται σε 3.181.206. Ουσιαστικά, η Ελλάδα διαθέτει πλέον το πλήρες εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και δικαιούχων παροχών περίθαλψης. Και αυτό χωρίς καμία απογραφή», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός.

(ΠA, 7/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!