Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα η ανανέωση των αδειών στο υπαίθριο εμπόριο


Αποσύνδεση της ανανέωσης των αδειών στο υπαίθριο εμπόριο από την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας προβλέπει τροπολογία με την οποία τροποποιείται ο ν. 4497/2017 (Α΄ 171).

Συγκεκριμένα με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού:

- αποσυνδέεται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο).

- αποσυνδέεται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας άρθρου 12 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) από τη διαδικασία ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών υπαίθριου εμπορίου (λαϊκές αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο) και τίθεται ως προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας.



Ωστόσο όσοι προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα θα λάβουν μοριοδότηση σχετικά με τη θέση παραγωγού και επαγγελματία πωλητή σε λαϊκή αγορά. Η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αποδίδει συνολικά 60 μόρια τα οποία ισοδυναμούν με 12 έτη κατοχής άδειας πωλητή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείο, "οι ρυθμίσεις διευθετούν το ζήτημα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός δραστηριοποιούμενων στο υπαίθριο εμπόριο, αναφορικά με την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας και αποδεικτικού ενημερότητας άρθρου 12 του ν. 4174/2013 και συνακόλουθα της αδυναμίας ανανέωσης των αδειών και της δραστηριοποίησής τους στο υπαίθριο εμπόριο, όπως έχει διαπιστωθεί και από την υποβολή σχετικών αιτημάτων από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου.” Επίσης αναφέρεται πως επιλύεται το ζήτημα της τοποθέτησης πωλητών στους οποίους είχε χορηγηθεί άδεια υπαίθριου εμπορίου για λαϊκές αγορές πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4497/2017, οι οποίοι με βάση στοιχεία που τηρούνται από το φορέα λειτουργίας, δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών σε λαϊκές αγορές, χωρίς η θέση που κατέχουν να τους έχει αποδοθεί με διοικητική πράξη βάσει του προγενέστερου θεσμικού πλαισίου.

Τι ισχύει σήμερα; Ο ν. 4497/2017 (Α΄ 171), προβλέπει πως "οι άδειες επαγγελματιών πωλητών θεωρούνται ανά τριετία και για τη θεώρηση της άδειάς του ο πωλητής υποβάλλει μεταξύ των άλλων φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.” Επίσης, και ο παραγωγός υποχρεούται ανά τριετία να υποβάλει και ασφαλιστική ενημερότητα.

(ΠΕ, 6/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!