Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

9/12/18

Όλα στον "αέρα" για Νόμο Κατσέλη και Εξωδικαστικό Μηχανισμό


Μόλις κάτι παραπάνω από 20 ημέρες ζωής απομένουν στο «νόμο Κατσέλη» αλλά και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα… μεγάλο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Θεσμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να υπάρχει μια προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλειστηριασμούς αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ποια θα είναι τα όρια αυτής της προστασίας. Οι τράπεζες, όπως έχουν δηλώσει και επίσημα τραπεζικά στελέχη θέλουν το όριο προστασίας να πέσει κάτω από τα 100.000 ευρώ. Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει το όριο να μην υποχωρήσει κάτω από τα 250.000 ευρώ.

Από την άλλη οι Θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις και θεωρούν ότι οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας θα διαιωνίσει το φαινόμενο των «στρατηγικών κακοπληρωτών» που κρύβονται πίσω από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας το παιχνίδι θα κριθεί από τα πιο πρόσφατα στοιχεία μετά από τις τελευταίες αλλαγές στο νόμο που έφεραν την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σχέδια για την επόμενη ημέρα, μεταξύ των οποίων και ένα μοντέλο προστασίας βασισμένο στο αντίστοιχο της Κύπρου. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για τα βασικά. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξει μια μικρή παράταση στο νόμο Κατσέλη μέχρι να βρεθεί μια διάδοχη κατάσταση που να ικανοποιεί σε κάποιο βαθμό όλες τις πλευρές.Προς παράταση ο Εξωδικαστικός

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών που λήγει και αυτός στο τέλος του έτους. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) αποστέλλει αυτές τις ημέρες τα πιο πρόσφατα στοιχεία στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνηθεί η παράταση του Εξωδικαστικού και την επόμενη χρονιά. Αυτό που είναι άγνωστο είναι το αν θα αλλάξει κάτι στους όρους και αν θα ενταχθούν σε αυτό τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων μέχρι τις 31/12/2018.

Πάντως, επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν ακόμη να αιτηθούν την ένταξη τους στον Εξωδικαστικό, καθώς ακόμη και δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη του έτους, μπορούν να «κλειδώσουν» μια θέση σε αυτόν όπως ισχύει σήμερα. Αρκεί η αίτηση να έχει γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ακόμη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

Πηγή: insider.gr (ΚΥ, 9/12/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!