Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό για τη μη περικοπή των συντάξεων


Πόσα χάνουν οι «παλιοί» συνταξιούχοι
Τουλάχιστον 6 εκατ. πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της μη περικοπής των συντάξεων το 2019, ενώ αλώβητοι δεν θα μείνουν ούτε οι 1,4 εκατ. συνταξιούχοι για τους οποίους σώζεται η προσωπική διαφορά.

Την περασμένη Δευτέρα, το Eurogroup ενέκρινε το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων, η οποία, ωστόσο, θα λειτουργεί ως «κόφτης» τα επόμενα χρόνια, στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να μην υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2019, μετά και τη μη επιβολή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που αφορούν το σκέλος των συντάξεων, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνει και τους δικούς της σχεδιασμούς, καθώς η επόμενη χρονιά είναι εκλογική. Οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται άλλωστε στο κείμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το αντιστάθμισμα της μη περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» φέρνει περισσότερες κατασχέσεις και περισσότερους πλειστηριασμούς, μειωμένες επιδοτήσεις για πετρέλαιο θέρμανσης, ενοίκιο και φάρμακα, περικοπές μισθών για όσους λαμβάνουν βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο, περικοπή επιδότησης εισφορών για πρόσληψη νέων ανέργων και μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις για 4 χρόνια. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το 2018 θα είναι η τελευταία χρόνια που θα διανεμηθεί το υπερ-πλεόνασμα, καθώς από του χρόνου τα επιπλέον έσοδα θα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν πολιτικές μείωσης των φόρων και των εισφορών. Έτσι, για τελευταία χρονιά φέτος, περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά και δικαιούχοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς από του χρόνου δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάλογες τέτοιες δράσεις. Ωστόσο, τόσο το κοινωνικό μέρισμα όσο και η πενιχρή μείωση του ΕΝΦΙΑ πολύ σύντομα θα αποτελούν μια… ευχάριστη ανάμνηση για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων.

Από πολιτικής άποψης, η κυβέρνηση απέδειξε ότι την ενδιαφέρει καθαρά η εκλογική της επιβίωση, καθώς το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων ήταν κορυφαίο στην ατζέντα της. Μάλιστα, οι δανειστές έκαναν τα… στραβά μάτια στην περικοπή δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη μη πληρωμή υποχρεώσεων από το Δημόσιο, με φόντο και την… απειλή Τσίπρα ότι θα πάει σε εκλογές αν μειωθούν οι συντάξεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενδεχομένως επιζήμιο για τους σχεδιασμούς των ξένων, με φόντο και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ φαίνεται ότι και σε επίπεδο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων δεν υπήρχε πρόβλημα, καθώς οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και του υπερ-πλεονάσματος…



Ποιοι πλήρωσαν και θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Από 10 μεγάλες κατηγορίες-πηγές θα χρηματοδοτηθεί ο λογαριασμός για τη μη περικοπή των συντάξεων, αγγίζοντας άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 80% των πολιτών και των νοικοκυριών.

Μάλιστα, ακόμη και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι που δεν θα χάσουν την προσωπική διαφορά περιλαμβάνονται σε αυτούς που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για τη μη περικοπή της!

Ειδικότερα:

1. Οι 1.4 εκατ. συνταξιούχοι που δεν θα χάσουν την προσωπική διαφορά δεν πρόκειται να πάρουν καμία αύξηση έως το 2022! Σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2015 θα οδηγούσε από το 2018 σε αυξήσεις των συντάξεων, ωστόσο, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης», κάτι τέτοιο ματαιώθηκε. Έτσι, το… αντάλλαγμα για τη μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι το «πάγωμα» των ονομαστικών αυξήσεων έως το 2022, κάτι που σημαίνει ότι με ετήσιο πληθωρισμό 2% οδηγεί σε πραγματικές μειώσεις 8%-10% των… ανέπαφων συντάξεων! Επιπλέον, όσοι βγουν στη σύνταξη από το 2019 έως το 2022 (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000), εκτός από τις νέες μειωμένες αποδοχές κατά 40% που προβλέπονται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, δεν πρόκειται να πάρουν καμία νέα αύξηση όπως ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

2. Το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, λόγω της μη περικοπής της προσωπικής διαφοράς, θα χάσει την επιδότηση για τη μείωση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο 10%, η οποία παραμένει στο 25%.

3. Οι φετινές κατασχέσεις σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 500.000 ΑΦΜ, απέφεραν έσοδα 6 δισ. ευρώ και υπερέβησαν τους στόχους της φετινής χρονιάς, δίνοντας το επιχείρημα στην κυβέρνηση για τη μη αναγκαιότητα του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

4. Το 2019 θα υπάρξουν τουλάχιστον 2 εκατ. κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία και άλλες 700.000 για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει τον στόχο των εισπράξεων για το 2019 στα 8 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ φέτος, έτσι ώστε να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος της διατήρησης των δαπανών για το Ασφαλιστικό στα 3 δισ. ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου το 2019 θα είναι έτος μαζικότερων κατασχέσεων προκειμένου να συντηρηθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην απροθυμία του να πληρώσει το σύνολο των συντάξεων στους νέους δικαιούχους!

5. Τα 5 εκατ. των ιδιοκτητών ακινήτων που θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 67 ευρώ θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι το… όφελος αυτό θα εξαϋλωθεί, καθώς από την 1/1/2019 θα εφαρμοστούν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την 1/1/2020, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τότε το όφελος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ! Και αυτό αποτελεί μια παράπλευρη απώλεια για να αποφευχθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

6. Τουλάχιστον 1 εκατ. νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης ή κάποιοι εξ αυτών θα λάβουν μερικές δεκάδες ευρώ. Στους δικαιούχους θα δοθεί ποσό μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 ήταν στα 220 εκατ. ευρώ με το πετρέλαιο θέρμανσης στη μισή τιμή απ’ ό,τι σήμερα!

7. Περίπου 350.000 νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα λάβουν πολύ μικρότερη επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία που απέκτησαν, αντί για τουλάχιστον 750.000.

8. Περίπου 200.000 νέοι άνεργοι έως 24 ετών αλλά και πολλοί νέοι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν.

9. Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, είτε θα το λάβουν λιγότερα είτε θα το χάσουν οριστικά, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Σήμερα το ποσό κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ και το λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στους δήμους και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών. Από το σχετικό κονδύλι πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

10. Τέλος, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ είναι μια… παράπλευρη απώλεια για τη μη μείωση των συντάξεων.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ, 10/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!