Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ποιοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό


Με αυτοματοποιημένες και τυποποιημένες διαδικασίες (Fast Track) θα μπορούν από τις αρχές του χρόνου να διευθετούν, μέσω του εργαλείου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τις οφειλές τους σε δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) και ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες κλπ.) χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και 300.000 ευρώ αντί των 50.000 ευρώ που προβλέπει ο ισχύον νόμος.

Το "πράσινο" φως, για την παράταση εφαρμογής για ένα ακόμη χρόνο του εξωδικαστικού διακανονισμού (έως τα τέλη του 2019) και την ενσωμάτωση ουσιαστικών βελτιώσεων στο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών "άναψαν" οι δανειστές μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.



Λόγω των βελτιώσεων που θα προβλέπει η τροπολογία θα μπορέσουν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό συμβιβασμό πάνω από 8.000 οφειλέτες τω οποίων η αίτηση βρίσκεται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο.

Η έγκριση, της επέκτασης του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού, από πλευράς δανειστών δόθηκε καθώς το τελευταίο διάστημα ο θεσμός γνώρισε ανέλπιστη επιτυχία καθώς πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών τους σε έως 120 μηνιαίες δόσεις (με μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων μέχρι 95%), ενώ στην εκκίνηση της διαδικασίας για την υπαγωγή στο νόμο, μετά από αίτησή τους, βρίσκονται περίπου 59.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ).

Τα κριτήρια για την υπαγωγή στο θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα παραμείνουν τα ίδια (π.χ τελευταία κερδοφόρα χρήση πριν την υποβολή της αίτησης η δύο θετικές στις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις κλπ).

Όσον αφορά τις δόσεις αποπληρωμής των χρεών ορίζονται μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις εάν τα χρέη στο δημόσιο ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ (άλλως προβλέπονται έως 36 δόσεις), σε 24 δόσεις προς ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες κλπ.) και 6 δόσεις προς εργαζόμενους με την ελάχιστη δόση να έχει οριστεί στα 50 ευρώ.

Με την τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα και στους εμπόρους, όπως ισχύει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, να προχωρούν σε διμερή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, εφόσον αποτυγχάνει (λόγω έλλειψης απαρτίας) η διαπραγμάτευση ρύθμισης για την αποπληρωμή των οφειλών σε ιδιώτες πιστωτές.

(ΤΡ, 18/12/18)



Financial & Law
Η εταιρία μας διεκπεραιώνει την ένταξη της επιχείρησής σας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σε κάθε άλλου τύπου ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο ή Ταμεία, ή τη νέα πτωχευτική διαδικασία με νομική υποστήριξη από έμπειρους δικηγόρους.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!